Babykamer of babycorner?

Home / Blog / baby / Babykamer of babycorner?

We zijn allemaal wel bekend met de traditionele babykamer. Steeds meer ouders kiezen echter voor een vorm van samen slapen. Maar... waar laat je dan je nesteldrang op los?

In dit blog: de babycorner

Een baby-wat? Een babycorner! Dat is een spciaal plekje in de ouderlijke slaapkamer voor de spullen van de baby, zoals de commode, kleding,het wiegje en/of ledikant.

Samen slapen, ook wel bekend als “co-sleeping” is weer in opkomst. Wij van Liefdevolle verwachting vinden dat natuurlijk heel positief! Waar de meeste ouders beginnen met een wiegje op de kamer om na een tijdje over te gaan op een ledikant in een eigen kamertje, kiezen steeds meer ouders er bewust voor om langere tijd om dezelfde kamer te slapen met hun kleintje. Die liefelijke meubeltjes speciaal voor de allerkleinsten brengen je in no time in de baby stemming. Dus een gezellige hoek in je kamer voor de kleine, is toch alleen maar extra knus! En daarnaast is het natuurlijk wel zo praktisch de spullen voor je baby bij de hand te hebben.

Voordat je aan de slag gaat met het inrichten van de ruimte voor je baby, is het handig je te bedenken waar je de ruimte allemaal voor wilt gebruiken.

Slaapt je kleintje alleen bij je op de kamer en gebeuren de verzorgende taken ergens anders? Is het om de baby overdag om te kunnen kleden, of alleen in de avond voor het slapen gaan en de bedroutine uit te voeren, is het de plek waar je je kleintje wilt kunnen voeden en heb je daar een stoel voor nodig? Ga voor jezelf na welke activiteiten er allemaal plaats moeten vinden in de slaapkamer en welke spullen je daar voor nodig hebt. Ga daarbij uit van wat je het meest nodig hebt. Vindt je het echt heel belangrijk dat je een stoel hebt om in te kunnen voeden? Of is het belangrijker voor je dat je de baby kunt verschonen op die plek? Misschien ziet de schommelstoel die je voor ogen hebt er op instagram veel mooier uit,  maar wanneer je strakjes midden in de nacht mopperend naar een andere kamer moet omdat de commode had verloren in de styling strijd ben je niet blij met je keuzes.

Maar denk bijvoorbeeld ook aan het opbergen van de kleding.  Natuurlijk is een aparte opbergkast erg fijn! Maar niet alle slaapkamers bieden ruimte voor, naast al je eigen meubels, een aparte kast, commode, stoel én ledikant/wieg. Het zou dus ook een optie kunnen zijn om te zoeken naar een middenweg. Bijvoorbeeld een commode met veel opbergruimte. Heb je kleding voor je kleintje die je écht moet ophangen? Dat schattige overhemdje voor je zoon kun je of aan een haakje/plank aan de muur hangen (hangt hij ook mooi meteen in het zicht en kun je er ook van genieten wanneer hij hem niet draagt)  of dat snoezige jurkje van je dochter kun je bijvoorbeeld ook ophangen in je eigen kledingkast.

Tips voor een kleine ruimte

 • Kies een commode met veel opbergruimte. (en leer netjes opvouwen)
 • Eerst ontruimen, dan pas inrichten. Ga eens grondig in je kamer na wat je allemaal hebt, wat je wilt houden of wat er weg kan voordat je nieuwe spullen gaat aanschaffen.
 • Denk breder dan de traditionele commode. De Kallax vakkenkasten, van de grote blauw met gele Zweedse winkel, lenen zich namelijk ook perfect om een aankleedkussen op te leggen. In de vakken kun je eigen mandjes plaatsen of je koopt de bijpassende stoffen lades
 • Vergeet de commode als los element en ga voor een Combi ledikant. Dat is een ledikant, commode en kledingkast in 1. Het heeft een plaat die je open kunt klappen om je kleintje op te verschonen. Ook bestaan er ledikanten met losse units die je als verschoningstafel op het ledikant kan plaatsen. Let wel op: gewone losse platen kunnen schuiven! Dit kan voor levensgevaarlijke situaties zorgen.
 • Hou meubeltjes simpel. Strakke lijnen zorgen optisch voor meer ruimte.
 • Wandplanken, hierop kun je spulletjes zetten die je snel wilt kunnen pakken. Bijvoorbeeld een stapeltje luiers, zalf voor de billen of hydrofiele doeken. En die kun je in zoveel mooie prints kopen tegenwoordig, dat het zelfs bijna zonde is om ze niet in het zicht te leggen!
 • Wandhaken: Hang daar leuke stevige manden aan en plaats hier materialen in die je snel wilt kunnen pakken, zoals bij de wandplank! Dit geeft echter net een andere twist aan het geheel
 •  Decoratie: Maak functionele voorwerpen decoratief! Denk bijvoorbeeld aan een bakje voor de babydoekjes. Ze houden wergwerpdoekjes langer “vers”, óf je gebruikt het voor wasbare billendoekjes
 • Decoratie deel 2: Werk met muurstickers, een enkele strook behang, een muurschildering of fotolijsten. Het staat niet in de weg maar geeft direct sfeer! Helemaal trendy zijn nu ook de mini vlaggenlijntjes (leuk DIY project tijdens je nesteldrang!) of ponpons die je bijvoorbeeld aan het plafond kunt hangen. Ook nog eens leuk voor je kleintje om naar te kijken tijdens het verschonen.
 • Decoratie deel 3: Ga niet te ver met accesoires. Die nemen weer meer ruimte in en laten het al snel rommelig en vol ogen.
 • Decoratie deel 4: Ga je voor decoratie? Zorg dan voor een thema. Bijvoorbeeld een kleur, een print of wellicht een figuur. Dat straalt rust uit. Verschillende onderwerpen/thema’s door elkaar maken het weer snel rommelig
 • Kies je voor behang? Ga dan voor een printje. Dat zorgt er voor dat een ruimte wat groter lijkt. Pas wel op dat het patroon niet overweldigd en de hele slaapkamer overneemt. Een grafisch patroon zorgt optisch voor nóg meer oppervlak.
 • Weg met die kastdeur!  Die klinkt een beetje gek he?! Maar een kastdeur heeft best wat ruimte nodig om open te kunnen draaien. Laat je kast helemaal open wanneer je kunt vouwen en organizen als Marie Kondo. Of vervang hem bijvoorbeeld door een schuifdeur. Ga je voor een retro uitstraling? Kies dan een fris kleurtje gordijn uit en hang deze voor je kast. Geeft ook direct iets knus aan de ruimte.
 • In ruimtenood? Technisch… Kun je ook leven zonder commode. Alternatieven voor het opbergen van babykleding is hierboven gegeven. Koop een aankleedkussen die je onder je bed kunt schuiven en ga alleen voor een ledikant.
 •  Je kunt er ook voor kiezen om een babycorner in je woonkamer te maken!

Soms kun je met de kleinste toevoegingen al een heel knusse ruimte maken voor jezelf en je kleintje!

Slide 1 Heading
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Klik Hier
Slide 2 Heading
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Klik Hier
Slide 3 Heading
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Klik Hier
Previous
Next

Wil je inspiratie op doen op internet? Ga dan naar Pinterest en toets in: babycorner. De meeste prachtige plaatjes en praktische voorbeelden komen dan op je scherm!

Is ruimte nou geen enkel probleem? Dan kan je natuurlijk vooral doen wat je hartje begeert. Maar juist wanneer er veel ruimte is, vinden veel mensen het lastig er iets knus of echt leuks van te maken. Het voelt al snel “leeg” of onsamenhangend. Gelukkig kun je met kleine slimme trucjes al snel zorgen dat jullie kamer pinterestwaardig is!

Indeling

Waar we natuurlijk allemaal dromen van ruimte en mogelijkheden, kan dat juist een belemmering zijn in het inrichten van je kamer. Want de mogelijkheden zijn eindeloos!  Probeer dus voor jezelf na te gaan wat het meest handig is. Denk dan aan licht, eventuele tocht, looppad etc. En ookal heb je veel ruimte, is het wel een aanrader alle babymeubels dicht bij elkaar te zetten -het bedje van je kleintje staat bij voorkeur zo dicht mogelijk bij jouw bed, dat is dan ook de uitzondering -. Veel mensen vinden het moeilijk om van een grote ruimte een knusse kamer te maken. Denk dan bijvoorbeeld aan gordijnen. Deze geven een warm gevoel en dempen ook het geluid een beetje. Wil je niet te zware gordijnen? Vitrage is er in veel tinten en daarin kun je dus de tinten terug laten komen die je ook voor de accessoires hebt.  

 • Gebruik kasten om een soort verdeling te maken in een ruimte. Je zet een kast al snel met zijn rug tegen een wand, wellicht kun je hem een kwartslag draaien en zo een hoek(je) creëren.
 • Of maak gebruik van een kamerscherm, er zijn heel mooie te koop die meteen sfeer geven.
 • Verf of behang de hoek waar de babymeubels staan met een andere kleur/print dan de rest van de ruimte.
 • Plaats de babymeubels dicht bij elkaar. Zo maak je echt een hoek voor de kleine en heb je alles dicht bij de hand.
 • Juist in een grotere ruimte kun je wat meer experimenteren met verschillene stijlen door elkaar, zonder het er uit te laten zien als onsamenhangend.
  Ga bijvoorbeeld niet voor een traditionele commode, maar voor dat vintage dressoir
 • Zet een lekkere stoel neer! Dat is fijn om in te kunnen voeden, voor te lezen of gewoon voor de mooi! Ook brengt een stoel rust in een ruimte en bakend het weer mooi de “babyhoek” af. Een valkuil hiervan is wel dat hij ook snel wordt ingezet als dumpplek voor kleding en spullen. Dat maakt het geheel al snel rommelig.
 • Koop geen spullen voor het vullen. Een grote teddybeer zoals in de film lijkt leuk! Maar gaan vaak snel vervelen, staan dan toch in de weg en ze zijn zo lastig af te stoffen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Miluška Flooren-van Eekelen

Miluška Flooren-van Eekelen

Miluška is de oprichtster van Liefdevolle verwachting en eigenaresse van Liefdevol Dragen.
Skip to content