Duurzame kleintjes

Home / Blog / baby / Duurzame kleintjes

Het klimaat is een "hot topic". En dat is heel belangrijk ook! Steeds meer mensen willen op hun eigen manier hun steentje bijdragen en verantwoording nemen. Maar met een kleintje (op komst) is dat niet altijd even makkelijk. Daarom een blog vol tips die misschien klein lijken, maar een grote impact hebben.

Wanneer er een baby op komst is krijg je veel lijstjes op je af. Dingen die je moet doen, die je moet regelen, lijstjes waarop staat wat je nog met zijn tweetjes wilt ondernemen voordat de baby komt maar ook vooral lijstjes met spullen die je “moet” kopen.  De term “consuminderen” is er niet een die je direct associeert met gezinsuitbreiding. Toch zijn er hier al direct duurzame keuzes die je kunt maken. We hebben een shortlist voor je opgesteld! Zo kun je in 1 oogopslag zien wat jij allemaal kunt doen, en daaronder lees je van alles onderwerpen de uitgebreide versie.

 • Koop niet blind alles wat op je uitzetlijstje staat. Bedenk je of je het écht nodig hebt. Niet gekocht en tóch nodig? Dan kun je gelukkig tegenwoordig alles makkelijk bestelle of iemand uit je omgeving vragen.
 • Vraag aan mensen in je omgeving of zij (voor jou) onbekende producten ook daadwerkelijk gebruikt hebben en waarvoor
 • Leen materialen van mensen uit je omgeving. Vraag of zij iets hebben wat je kunt/mag gebruiken
 • Koop tweedehands. 
 • Ruil spullen met mensen. Bijvoorbeeld kleding of speelgoed
 • Kies voor materialen die op bewuste wijze zijn geproduceerd. Met aandact en zorg voor het milieu en de eventueel betrokken dieren.
 • Kies voor wasbare luiers. Al dan niet in combinatie met wegwerpluiers
 • Ga voor wasbare billen- en spuugdoekjes. Het maakt makkelijker schoon, bevat geen parfum en scheelt echt heel veel op je afvalstapel
 • Gebruik niet langer zeep uit flessen (die grotendeels uit water bestaan ter vulmiddel). Maar kies voor een lekker stuk ouderwetse zeep
 • Gebruik geen wattenstaafjes meer van plastic! Je kunt ze kopen van hout met katoen of in herbruikbare versie
 • Geef je, al dan niet in combinatie met live borstvoeding, flesvoeding? Kies dan voor een fles van glas in plaats van plastic.
 • Stop met plastic rietjes! Er zijn enorm veel aternatieven. Van RVS tot siliconen
 • Ga je afval (beter) scheiden
 • Kies in de winkel zo veel mogelijk voor groente- en fruit zonder extra onnodige verpakking. Neem eventueel zelf een netje/tasje mee.
 • Koop voor jezelf een mooie RVS broodtrommel. Laat je plastic variant of, nog erger, je plastic zakjes lekker thuis. Smaakt beter, voelt beter.
 • Doe er direct een glazen drinkbeker bij voor jezelf!
 • Kook vooruit en voorkom voedselverspilling.
 • Doe weekboodschappen in plaats van elke dag een plukje
 • Doe aan Rapley (ook wel de Kleintjes methode)
 • Hergebruik materialen. Schuif kleding bijvoorbeeld door naar een volgende baby in je gezin
 •  Ga voor speelgoed gemaakt van gerecyclede materialen
 • Kies voor speelgoed van natuurlijke materialen zoals hout of bamboe
 • Skip het speelgoed voor de allerkleinsten en geef ze een houten pollepel
 •  Ga voor wasbare zoogcompressen
 • Doe aan co-sleeping! Naast alle andere voordelen, scheelt het ook weer een kamertje warmstoken.
 • Kies voor een speen van natuurrubber in plaats van plastic
 • Probeer meer lokaal te kopen. Wat lastig kan zijn in jullie drukke schema, dat begrijpen wij!
 • Pak wat vaker de fiets. Tenminste, wanneer je kleintje zelfstandig kan gaan zitten, anders is het nog niet veilig.

 

Denk eens aan lenen en/of overnemen!
Als we er een uitzetlijst bij pakken van  een van de grote babywarenhuizen staan daar vooral heel veel producten op. Veel van die producten zijn echter of niet duurzaam of helemaal niet eens nodig! Natuurlijk hangt dat ook een beetje af van de keuzes die je maakt voor je kleintje. De allermakkelijkste tip in deze is: kijk wat je kunt lenen/overnemen van mensen uit je omgeving.

Zeker producten zoals een kruik, een kruikenzak of bijvoorbeeld meubeltjes kun je heel goed overnemen. Natuurlijk is het wel belangrijk om goed te bekijken of de materialen nog goed/veilig zijn. Een kruik mag bijvoorbeeld echt niet lekken of andere beschadigingen vertonen.   Maar aan een commode kan relatief weinig kapot! Denk ook aan andere babymeubels zoals een box, kledingkastje of kinderstoel.
Een wiegje doorgeven kan ook heel goed! Let daarbij wel op dat er echt geen beschadigingen zijn, geen ontbrekende onderdelen, geen slijtage. Is het een erfstuk? Controleer dan of er geen restauratie nodig is of dat er wellicht sprake is van ongedierte. Kijk ook goed na of het slaapoppervlak wel voldoet aan de geldende normen omtrent veiligheidseisen. Denk aan de afstand tussen de spijlen, bekleding, onderstel, lattenbodem etc.

Ook kleertjes voor je baby kun je heel goed tweedehands kopen. Baby’s groeien snel en dragen kleding vaak maar heel korte periodes. Dus veel slijtage is er meestal niet.  Er zijn online veel plekken waar je dit kunt doen maar denk ook eens aan leuke initiatieven in jouw regio! Bijvoorbeeld een beurs waar mensen hun spulletjes kunnen verkopen. Is zoiets niet in jouw omgeving? Misschien is het dan aan jou om de eerste aanzet te geven?! Organiseer bijvoorbeeld een ruilbeurs in een wijkgebouw of bij jou thuis. Zo bouw je ook meteen aan het sociale netwerk!

Ben je zelf klaar met je spullen? Geef het dan een tweede leven door het te verkopen of weg te geven! Zo maak je de cirkel weer rond

Producten die je wellicht liever nieuw koopt: Ook zijn er producten die je wellicht niet tweedehands wilt/moet willen aanschaffen. Denk bijvoorbeeld aan matrasjes. En hoewel er weinig zal slijten aan een matras met zo’n klein baby’tje er op, is dit vooral uit het oogpunt van hygiëne. Wellicht heeft de baby voor jullie op het matrasje geplast, gepoept of gespuugd? Er kunenn zich namelijk dan ook schimmels gaan vormen. Daar wil je je kleintje niet op leggen.  Om even bij dat matrasje te blijven, je kunt ook hierin al kezues maken voor het materiaal wat je gebruikt! Er bestaan matrasjes met pocketvering of traagschuim, maar er zijn ook voor de allerkleinsten matrassen die gemaakt zijn uit enkel natuurlijk producten met oog voor het milieu en alle betrokken partijen.

Autostoeltjes ogen onverwoestbaar. Gelukkig kunnen ze ook enorm veel hebben! Toch kan de veiligheid afnemen door verschillende factoren. De fabrikant geeft een zekere “levensduur” mee. Dat klinkt een beetje gek, en veel mensen denken dan ook dat dit puur voor de benkrekening van de fabrikant is, maar dat is niet het geval. De gemiddelde leeftijd die een fabrikant de stoeltjes meegeeft ligt tussen de 7 en 10 jaar. De stoeltjes zijn gemaakt van kunststof, de sterkte van dit kunststof neemt in de loop van de jaren af. En wanneer een stoeltje bijvoorbeeld veel bloot is gesteld aan UV-straling, veroudert dit kunststof sneller waardoor die sterke eigenschappen sneller afnemen. Dat wil zeggen: het zitje kan daardoor minder krachten van buitenaf aan, zoals bij een botsing. Heeft een stoeltje áltijd in de auto gestaan en daarbij genoten van het zonnetje, veroudert deze sneller dan een autostoel die ook mee naar binnen werd genomen. Daarnaast moet je goed letten op beschadigingen. Wil je toch een tweedehands zitje kopen? Haal dan de bekleding los, kijk goed of er geen zichtbare beschadigingen, scheurtjes, verkleuringen van het plastic of andere schade te zien is. Controleer of de gordels in goede conditie zijn. Koop bij voorkeur van een bekende! Dan weet je zeker dat het stoeltje niet betrokken is geweest bij een ongeluk. Is dat wel het geval? Dan moet het stoeltje namelijk ten alle tijden vervangen worden. Let op dat het slotje van de gordels goed werkt en niet hapert. Let op dat de originele gebruiksaanwijzing aanwezig is inclusief de juiste keurmerken. 

Weggooien of wegwassen?

Luiers Wanneer je denkt aan poepluiers denk je niet perse aan “laat ik ze eens bewaren”. Maar wegwerp luiers, die voornamelijk materialen bestaan die niet af te breken zijn door de natuur, vormen een groot probleem op onze afvalstapel. In een luier zitten erg veel plastic bestanddelen. Als we nog niet kijken naar de andere materialen, die je liever niet tegen de genitaliën van je kleintje aan wilt hebben, zijn luiers alles behalve een duurzame keuze. Uiteraard zijn er ook merken die erg hun best doen om “groener” te produceren, maar het blijft een product wat je slechts eenmalig gebruikt en daarna in de bak gooit. Je zou kunnen kijken naar wasbare luiers. Dat vinden veel mensen een beetje een gek idee (binnenkort volgt daarom ook een uitgebreid blog over het onderwerp), maar wasbare luiers zijn niet vies,niet extra lastig. En wil je niet buitenshuis met vieze luiers rondlopen? Er bestaan vele goede oplossingen om geen last te ondervinden van je vieze luiers buitenshuis. Maar je kunt het ook prima gebruiken náast het wergwerpexemplaar.Er bestaan ook wegwerpluiers die wél afbreekbaar zijn. Deze zijn echter wel duurder dan de reguliere wegwerp. Gemiddeld bestaat 4,5 procent van het huishoudelijk restafval uit luiers – gemaakt van papierpulp en kunststof. Dat is elk jaar 144 miljoen kilo luiervuilnis. Wauw!

Billendoekjes Je gebruikt tijdens een verschoningsbeurt snel meerdere doekjes, zéker wanneer je kleintje ontlasting heeft. En wegwerp billendoekjes (maar ook snoetenpoetsers) hebben een grote impact op het milieu. Veel van deze doekjes verwdijnen daarnaast helaas ook nog eens in het toilet waardoor ze reinigingscentra kunnen doen dichtslibben. Ze komen daarnaast ook vaak in de natuur terecht waar ze voor verschillende problemen zorgen. En, net als bij de luiers, zitten er vaak stoffen in die je liever niet bij de geslachtsdelen van je baby wilt hebben. De consumentenbond heeft zelfs tests waaruit blijkt dat er vaak stoffen inzitten die je echt niet in de buurt van je baby wilt hebben. Een heel makkelijk alternatief is het wasbare billendoekje en de spuugdoekjes! Maken makkelijker schoon, gaan HUP de wasmachine in, bevatten geen parfum of andere rotzooi en je reduceert je afvalstapel enorm! Op weekbasis al.

Een heerlijk bad met bubbels!
Hmmmm, een lekker bad met bubbels! En dan die lekkere onmiskenbare geur, je weet wel.. die van dat beroemde gele flesje. Hoe komen die bubbels daar toch? Nou, enorm veel zepen (bijna allemaal) bevatten SLS( Sodium Lauryl Sulfate) of SLES (Sodium Laureth Sulfate) Dit zijn beide zeer goedkope producten die grondig schoonmaken en makkelijk schuimen. En die bubbels doen ons denken aan “schoon”. Maar deze stoffen maken zó grondig schoon, dat ook het beschermende vette laagje op de huid wordt weggesopt. En dat laagje werkt als bescherming tegen bacterieën en uitdrogen. En dan gaat je huid uitdrogen, trekken en zeer doen. En moet er eigenlijk wel zeep in bad? Bij baby’s en kleine kinderen is voor het lichaam zeep eigenlijk voldoende. Haren worden nog niet vies, en zand kun je gewoon uitspoelen. Handen wassen kan ook met een washandje waar al wat zeep op zit. En gemiddeld gaan kinderen sowieso te vaak in bad. Want elke dag is veel te belastend voor de huid! Deze moet heel veel werk stoppen in zich weer te herstellen maar iedere keer krijgt het een klap wanneer de beschermende laag wordt afgewassen. 2 à 3 Keer per week in bad, is voor de hygiëne voldoende.
Al deze reguliere verzorgingsproducten bevatten daarnaast vooral erg  veel water (om die fles gevuld te krijgen) de verpakkringen brengen wederom extra afval met zich mee. Ook zijn er veel middelen die microplastics bevatten die ZO onze oceanen instromen. Een alterntief? Nou: kleine kinderen kunnen zich afdoende wassen met enkel water. Is het toch erg vies? Of wil je graag een vorm van zeep gebruiken? Dan kun je ook kijken naar een ouderwets stuk zeep! Er bestaan vele soorten, google er maar een op! Het bespaard veel schadelijke stoffen door het putje, het bespaart op je afval, minder co2 uitstoot tijdens transport en een weldaad voor je huid. Of kies voor merken die bewust omgaan met het milieu, geen microplastics gebruiken en rekening houden met alle onderdelen in het proces van maken tot verkopen. 

Overigens, met een kleintje heb je veel minder de tijd en kans om uitgebreid onder de douche de grote zaken des leven te overdenken. En doordat je minder vaak onder de douche gaat en korter, ben je ook weer goed bezig voor het milieu! En heb je een bad? Vul het en ga leker samen met je kleintje spetteren. Dan heb je een fijn moment samen en je gebruikt minder water omdat je het badje niet hoeft te vullen. Win-Win. Ook samen douchen is heerlijk!

Speen
Wanneer het jouw opvoedkeuze is om gebruik te maken van een speen, zou je kunnen kiezen voor de variant van natuurrubber in plaats van de welbekende plastic. Dit heeft vooral te maken met het productieproces en de levensduur.  De boom waar het rubber uit getapt wordt zuigen meer CO2 op dan andere oerwoudbomen. Een nadeel is wel dat het materiaal tot extreme hittes moet worden verwarmd om in de juiste vorm te kunnen komen, daardoor moeten ze door de fabrikant ook weer worden uitgekookt om de, bij het in vorm krijgen er bij gekomen, slechte stoffen uit het materiaal te krijgen.
Deze spenen liggen qua prijs wel wat hoger dan zijn plastic tegenhanger, ze gaan echter wel weer wat langer mee.

Kinderwagen

Helaas zijn er niet erg veel keuzes met betrekking tot een durzame kinderwagen. Ze worden vaak in Azië geproduceerd, hebben dus een behoorlijke reis af moeten leggen om hier te komen (slecht voor het milieu). Daarnaast is het allemaal gemaakt van plastic en metaal, hebben ze onder chemische behandelingen gestaan om in de huidige vorm te komen. Je zou kunnen kiezen voor een tweedehandsexemplaar of misschien de kinderwagen helemaal over te slaan en te gaan voor een ergonomisch draagsysteem. Nou zijn we uiteraard niet tegen de kinderwagen! Maar mocht je op de duurzame tour zijn, is dit een voorwerp waar vaak onverwacht veel bij komt kijken. 

Speelgoed
Er is zo enorm veel te koop op het gebied van speelgoed.  Je kunt kiezen voor speelgoed van duurzame materialen zoals hout of bamboe, maar denk ook aan LEGO (duplo). Ja, dat is van plastic. Maar het gaat jarenlang mee, is onverwoestbaar en mensen gooien dat nooit zomaar weg. Vind je dat toch moeilijk? Kijk dan eens naar tweedehands! Voor de allerkleinsten is speelgoed zelfs nog wat overbodig. Ze vinden het vooral fijn om te oefenen met spullen vastpakken, in hun mond te stoppen en, na een paar maanden, er lekker mee te slaan! Dan volstaat de houten pollepel uit de la ook. Of zet een (onbreekbare) spiegel neer -zorg dat deze niet kan vallen/je kindje kan bezeren- die je baby kan zien, kies voor een zacht kleed met verschillende kleuren etc.  Toch graag speelgoed kopen? vermijd dan het plastic en de geluidjes. -je zenuwen zijn je dankbaar- . Dreumessen zijn natuurlijk echte ontdekkers en doen je graag na! Ze leren over het leven door te observeren en te kopiëren.

 

Echt voor zo min mogelijk speelgoed gaan?  Dat kan vrij makkelijk door je kleintje te laten spelen met materialen die je in huis hebt. Baby’s willen vooral graag ontdekken, verschillen structuren voelen, Zij zijn net zo blijf met een washandje als een speciaal badstof speeltje. Een voorraad bakje, en ga zo maar door. Let wel op: materialen die goedgekeurd zijn voor de Nederlandse markt zijn natuurlijk wel getest op veiligheid. niet alleen op het knel kunnen komen zitten van vingers, maar ook op gebruikte verfstoffen. Dus een plastic voorwerp is niet altijd veilig om in je mond te stoppen bijvoorbeeld. 

En als je dan zelf besloten hebt niet te veel speelgoed te kopen, zijn er ook nog liefhebbende mensen in je omgeving die graag wat geven. Onthoud ten eerste dat ze dit alleen doen met het doel je kleintje blij te maken. Je kunt met hen praten over jullie visie en aangeven dat je niet te veel cadeautjes wilt ontvangen in de vorm van speelgoed.. Je kunt aangeven welke materialen jullie prettig vinden. Ook zou je kunnen voorstellen geen speelgoed meer te kopen maar bijvoorbeeld boeken of een belevenis zoals samen naar de speeltuin.
Willen ze toch graag materialen kopen? Kun je ook voorstellen dit te doen met spullen die bij hen blijven liggen, dan hebben de jongste ook iets te spelen wanneer jullie op visite komen. 

Stap af van het plastic

Het is goedkoop, het heeft leuke kleurtjes, het kan een stootje hebben. We begrijpen dat plastic een makkelijke keuze is voor een jong gezin. Maar plastic is in geen enkel opzicht duurzaam en brengt nog meer schadelijke effecten met zich mee. Tijdens de productie bijvoorbeeld, maar ook tijdens het gebruik er van. Het is bijvoorbeeld niet geschikt om warm eten en/of warm drinken mee te serveren. Dit heeft te maken met het afscheiden van giftige stoffen door het plastic wanneer het verwarmd wordt. Deze stoffen komen vervolgens in je eten terecht. Let op: ook veel servies dat wordt verkocht alszijnde “bamboe” bevatten vaak ook hoge percentages plastic. 

Kies voor écht servies. Ook voor je kleintje. We begrijpen goed dat je liever niet je dure servies op de grond in stukken ziet eindigen. Daarom kun je voor je kleintje ook denken aan houten broodplankjes of bordjes om van te eten. Dat gaat niet zomaar stuk, voelt fijn en ziet er ook nog eens heel mooi uit. 

Je kunt naast servies ook denken aan de fles van je baby! Wist je dat er verschillende merken zijn die ook flesjes maken van glas? Zelfs de flessen van Philips Avent zijn te krijgen in een glazen uitvoering. 

Rietjes kunnen heel fijn zijn met jonge kinderen. Maar plastic rietjes zijn een enorm zware last op de natuur. Je gebruikt ze slechts 1 keer en kiepert ze daarna weg. Maar rietjes zijn heel sterk! Ze zwerven nog bijzonder lang rond. Diezelfde vlieger gaat op voor materialen als wattenstaafjes. Die bestaan er ook met stokjes van hout. En gewoon te koop bij winkels als de Etos. Wil je graag zo min mogelijk verspillen, dan kun je zelfs kiezen voor een variant die je hergebruikt en zelf moet wassen. Je kunt ook je tandenborstel zelfs vervangen voor een versie van hout of bamboe. 

Wanneer we in de persoonlijke verzorging blijven, ook jouw plastic menstruatieproducten kunnen duurzamer . Bijvoorbeeld door wasbaar verband te gebruiken of te kiezen voor een menstruatiecup. Ook kun je kiezen voor wasbare zoogcompressen in plaats van plastic. Veel moeders geven aan dat deze prettiger voelen, beter absorberen en vooral ook beter blijven zitten.

Boodschappen en eten

Iets was veel jonge ouders een uitdaging vinden is boodschappen doen en koken. In Nederland gooien we ongeveer 34(!) kilo voedsel per persoon per jaar weg. Dat is geen afval, maar voedsel wat gebruikt had kunnen worden. En we spoelen per persoon ongeveer 45 liter aan drinken door de gootsteen. Dat is verspilling die veel makkelijker kan worden teruggedrongen. En denk eens aan de enorme hoeveelheid geld die je bespaart

Een paar, niet perse moeilijk in te zetten, tips zijn:
-Maak een weekmenu. Bepaal voor heel de week alvast wát je gaat eten en wanneer. Dan hoef je misschien nog 1 keer terug om wat verse groente bij te halen.

-Kook vooruit. Eten koken is met kleine kinderen vaak een hele uitdaging. Aan het einde van de dag willen ze graag veel knuffelen, tegen je aanhangen, de vaatwasser over de kop gooien en je keukenkastjes opentrekken. Je hebt er dan zelf ook al een hele dag opzitten!  Probeer vooruit te kijken. Bijvoorbeeld op zondag voor de hele week koken en dat invriezen. Dit hoef je enkel te ontdooien en op te warmen. Of kijk of je in de ochtend alvast kunt koken (veel ouders zweren bij een slowcooker).

-Rapley (kleintjesmethode) Laat je kleintje zelf eten door de Rapley methode. Zo eten ze gewoon mee met de pot. Zien eten doet eten! Zij hebben hetzelfde als jij, zien jou genieten en hebben dus vaak ook meer plezier in het eten omdat ze er écht bij horen. Ook is het zo makkelijk doseren. Lees je goed in op Rapley alvorens je hier mee begint.

Bewaar je kliekjes Ookal is er nog maar 1 portie over, vries het in! Misschien eet je volgende week een keer alleen? Of hebben jullie beide zin in iets anders en zijn er van verschillende maaltijden enkele porties in je vriezer. Ook scheelt het weekmenu’s maken, want wellicht ligt er nog voor drie dagen eten in je vriezer.

Fietsen en lopen

Wanneer je vaker gebruik maakt van de fiets, of lekker gaat lopen, bespaar je enorm veel op je brandstof! De uitstoot die je daarmee níet de atmosfeer inblaast maakt absoluut een verschil. Daarnaast is het enorm goed voor je om regelmatig te bewegen. Dus liever even wandelen naar de bakker dan de auto voor de deur te zetten. Ook krijgen je kleintje en jij zo je benodigde buitenlucht sneller binnen.

Zorg wel dat je kleintje toe is aan meegaan op de fiets. Dit kan pas wanneer ze zelfstandig kunnen gáan zitten en zo lang als ze zelf kunnen blijven zitten zonder steun. Kan je baby 10 minuten zitten? Dan mag je 10 minutn op de fiets en geen 20.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Miluška Flooren-van Eekelen

Miluška Flooren-van Eekelen

Miluška is de oprichtster van Liefdevolle verwachting en eigenaresse van Liefdevol Dragen.
Skip to content