Jassenweer! Maar niet in de auto

Home / Blog / baby / Jassenweer! Maar niet in de auto

Wanneer het buiten koud wordt moeten we ons weer warmer aankleden, en de kleintjes ook!  Want wanneer je ‘s ochtends vroeg in de auto moet en de gure herfstwind raast hard of de sterren staan al op je raam, wil je die kleine graag goed warme toestoppen. We begrijpen dan ook dat je snel zal denken aan een lekkere warme winterjas voor dat kleine mensje voordat je naar buiten gaat om in de auto te stappen. We willen je graag wel even wijzen op de risico’s die een dikke winterjas met zich medebrengt wanneer je die aanlaat in de auto.

 Er zijn twee factoren waar we op in willen gaan in dit blog. Namelijk die van oververhitting en  het niet goed aansluiten van de autogordel.

Oververhitting

 

De meeste auto‘s van tegenwoordig zijn vrij snel lekker warm tot zelfs heet (!) met die hypermoderne climatcontrol systemen. Als je vroeger bij je ouders in de auto zat was het na 20 minuten, wanneer je al op de bestemming aankwam, amper een graden warmer in de auto. Maar tegenwoordig zijn auto’s aan het einde van de week al comfortabel warm. Kleine baby’s zijn niet goed in staat om jou te vertellen dat ze het te warm hebben. Heel kleine baby’s kunnen dit zelfs helemaal niet. En in het ergste geval krijg je te maken met warmtestuwing! Dit is een levensbedreigende situatie voor je kind.  Zeker wanneer je baby achterin de auto zit en jij achter het stuur is dit heel moeilijk te monitoren.
 

Niet goed aansluitende gordel


Ken je de reclames nog waarbij ze demonstreerde hoe je je kleding makkelijker en ruimtebesparend kan opbergen door ze in een vacuümzak te plaatsen? Dan werd alle lucht uit de kleding gezogen en werden zelfs pofferige bankkussens kleine pakketjes.Dat is exact het probleem met de winterjas in de autogordel.
Wanneer je kind een winterjas aan heeft, zo’n fijne warme gewatteerde, en je sluit het harnas van de gordel goed stevig aan, zoals je dat gewend bent zit er feitelijk juist nog erg veel ruimte tussen de romp va je kind en de gordel. Deze ruimte wordt opgevuld door de dikke winterjas. Maar wanneer je een aanrijding hebt, wordt je kind in de gordel gedrukt. Daarbij wordt alle lucht uit die jas geperst en is die ruimte tussen de gordel en je kind plots niet meer opgevuld en kan je kleintje uit de stoel worden geslingerd. 
Ons advies is dus, met klem(!), doe je kleintje geen winterjas aan in de autostoel.

Dat is natuurlijk makkelijk gezegd, maar we hebben ook een aantal tips voor je om te zorgen dat er geen blauwe lippen op dat mooie snoetje komen.
 
*Maak gebruik van een speciale voetenzak, passend bij jouw autostoel.
Veel autostoeltjes hebben allerhande accessoires te koop. Een voorbeeld daarvan is de voetenzak. Dit is een speciale warme zak waar de gordels doorheen kunnen worden gehaald. Vervolgens rits je de voetenzak dicht over je kleintje heen maar zit deze niet tussen je kind en de gordel in. Let wel op de volgende aspecten:

– je kleintje kan nog steeds te maken krijgen met oververhitting, rits de zak dan ook open wanneer de temperatuur aangenaam is in de auto en monitor je kleintje goed!
– Let op de je kleintje niet de stof van de zak over het gezicht kan krijgen, dan ligt namelijk het risico van re-breathing op de loer
 
*En een paar praktische tips: 
– Zet de autostoel ‘s avonds binnen zodat deze niet zo koud wordt in de auto
-Is het echt ijs- en ijskoud buiten? Leg dan even een kruik in de voetenzak of autostoel voordat je kleintje er in gaat (haal deze er natuurlijk ook weer uit voordat je baby er in gaat!)
-Maak gebruik van een dekentje waarmee je je kleintje goed kan toestoppen wanneer je geen voetenzak hebt.
-Of gebruik hier bijvoorbeeld je draagdoek voor! Dan weet je ook zeker dat je die bij je hebt
– Ga in de auto naast je kleintje zitten. Rij je alleen? Zorg dan dat je  je baby goed kunt zien, bijvoorbeeld door een speciale spiegel. Moet/wil je je baby voorin naast je? In de basis raden we dit af. Is dit toch noodzakelijk: zorg dan dat de passagiersairbag uit is.
 
Moet je de auto krabben? Probeer dan je kleintje zo lang mogelijk in huis te laten. Is er daar geen toezicht of is er een andere reden dat dit niet kan, hou dan in de gaten of ze het niet te warm of te koud hebben in de auto. Het liefst voorkom je krabben zo veel mogelijk door je ruit af te dekken in de avond.
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Miluška Flooren-van Eekelen

Miluška Flooren-van Eekelen

Miluška is de oprichtster van Liefdevolle verwachting en eigenaresse van Liefdevol Dragen.
Skip to content