Kraamzorg

Home / Blog / baby / Kraamzorg

In Nederland is kraamzorg een vanzelfsprekend iets. In België zien ze steeds meer het belang in van deze vorm van zorg en zie je dan ook steeds meer intiatieven om kraamzorg ook daar te realiseren.

In Nederland wordt ze echter ook vaak voor lief genomen of gezien als de veredelde schoonmaakster tot boeman! Die met een map vol aantekeningen wel even komt vertellen wat jij met je baby moet doen. Maar dat beeld is enorm scheef en onterecht. In dit blog kun je lezen wat je kunt verwachten van kraamzorg, hoe kun je deze periode voor iedereen zo prettig mogelijklaten verlopen en vooral waarom we kraamzorg zo ontzettend moeten koesteren!

Anke Rutten is kraamverzorgende bij Naviva. Zij hielp met het schrijven van dit blog.

In Nederland is vanuit de basisverzekering iedereen verzekerd voor kraamzorg. Dat begint al goed! Voor veel mensen zijn die regelingen echter wat ingewikkeld omdat er veel met cijfers en bedragen wordt omgeschreven hoe het werkt. Wanneer je een poliklinische  bevalling hebt, is er ook weer een uitzondering waar dat met een ziekenhuis bevalling op medische indicatie weer niet zo is.  Daarnaast heb je dan weer te maken met onderlinge verschillen in verband met jouw zorgverzekeraar en eventueel aanwezige pluspakketten. De beste manier om uit te vinden wat in jouw situatie van toepassing is, is contact opnemen met je zorgverzekeraar en te vragen hoe het werkt. 

Wanneer we uitgaan van een gemiddelde situatie waarbij iedereen gezond is zonder bijzondere omstandigheden, heb je gemiddeld 8 dagen kraamzorg. Waarbij de eerste dagen de kraamzorg vaak wat langer aanwezig is en aan het einde van de kraamweek weer wat eerder op de dag naar huis gaat.
Zoals we al schreven wordt er in België momenteel ook hard gewerkt soortelijke zorg te realiseren. Maar zoals het in Nederland momenteel is opgezet is het uniek in de wereld. En dat mogen we niet voor lief nemen!

Kraamzorg is kraamzorg..

Nou, eigenlijk niet. En dat is maar goed ook! Er zijn vele kraamzorginstanties en die hebben ieder een eigen visie, werkwijze en identiteit. Het is dan ook belangrijk dat je goed kijkt naar wat bij jullie past. Wil je bijvoorbeeld graag natuurlijke kraamzorg, een instantie die extra diensten aanbiedt (zoals bijvoorbeeld het hebben van een eigen borstvoedingslijn), wil je dat jouw kraamverzorgende rekening houdt met/veel weet van jouw geloofs- en/of leefovertuiging? Dan is het fijn om vooraf te weten hoe jouw beoogde kraamzorg daar in staat. Vraag in je omgeving naar de ervaring van andere gezinnen. Hoe hebben zij de zorg ervaren? Lees je in op de website, bel hen op wanneer je vragen en hebt en kijk vooral op Facebook. Daar kun je ook goed de houding en de sfeer van de kraamzorg proeven. Iedereen heeft er baat bij wanneer jij vooral kiest voor hetgeen dat het beste bij jullie past.

Aanmelden

Dat je snel na het positief testen je verloskundige moet bellen is iets wat de meeste mensen al wel weten. Over kraamzorg denk je vaak op dat moment nog niet erg na. Toch is het belangrijk dat je tussen ongeveer de 10e en 16e week de aanmelding bij de kraamzorginstantie gaat regelen.

Ga jij bevallen in een heel drukke periode, bijvoorbeeld zo’n 9 maanden na een grootschalige stroomstoring, kan het zijn dat je minder uren krijgt dan het maximale aantal. Je krijgt altijd wel je minimale 24 verdeeld over de dagen van de kraamperiode! Een groter bedrijf zal de beschikbare uren verdelen over alle kraamvrouwen. Kies jij voor een ZZP’er? Dan kan het zijn dat zij aangeeft je in die periode niet te kunnen helpen of dat je onverhoopt toch een andere ZZP kraamverzorngende krijgt uit de regio.

Wij kijken samen met de ouders hoe een kind zich gedraagt, hoe daar op te reageren en hoe je de baby op een , voor hem, zo fijn mogelijke manier kunt verzorgen.

Anke Rutten – Kraamverzorgende Naviva en eigenaresse van Babycare Anke

Intake

Gedurende je zwangerschap vindt er op een bepaald moment een intakegesprek plaats. Bij een eerste zwangerschap is dat bij de meeste instanties aan huis, bij een volgende vaak telefonisch. De intaker komt niet controleren of de luiers wel recht in de la liggen, dus maak je geen zorgen dat je aankleedkussen nog niet klaar ligt. De intake is hét moment om wensen en bijzonderheden te bespreken. Maar ook worden er een hoop vragen gesteld. Bijvoorbeeld of je er een probleem mee hebt wanneer er een leerling of stagiaire aanwezig is tijdens de bevalling en/of de kraamweek. Misschien heb jij wel een bepekering of psychische problemen waarvan het belangrijk is dat jouw kraamverzorgende straks op de hoogte is. Ook wordt e gesproken over het aantal uren kraamzorg. De informatie die jij geeft tijdens het intakegesprek, zal kenbaar worden gemaakt aan jouw kraamverzorgende voor zij naar je toe komt.

Steeds meer ouders kiezen er voor om, naast een bevalplan, een kraamzorgplan te maken.

De kraamweek

Hoe de kraamweek er exact uit gaat zien is je altijd lastig voor te stellen, zeker wanneer het je eerste baby is. Anke Rutten: ,,Niets is onvoorspelbaarder dan bevallen en een baby… durf en leer met je baby mee te bewegen Laat alles hoe het tot nu toe was los, dan krijg je een héérlijke tijd met je kind”.

In grote lijnen vertellen we je hier wat je ongeveer kunt verwachten, maar we kunnen niet genoeg benadrukken dat een baby geen  planbaar iets is.

De kraamverzorgende komt niet pas om de hoek kijken wanneer de baby er al is. beval je thuis of poliklinisch? Dan komt de kraamverzorgende “partus assistentie” verlenen. Ze ondersteund de verloskundige en jullie tijdens de geboorte. De ondersteunende kraamverzorgende is niet altijd ook de vrouw die de kraamweek met jullie gaat doen.

En terwijl er dus niets te plannen is aan je kraamweek, zijn er een aantal grote lijnen en aspecten die altijd terugkomen.

  • Bij binnenkomst zal je kraamverzorgende vragen hoe het met je gaat. hoe de nacht gegaan is, hoe voel jij je, hoe ging het met voeden. Dat zijn niet alleen gesprekjes voor de gezelligheid! Jouw kraamverzorgende haalt hier namelijk veel informatie uit over hoe het met jullie gaat.
  • Twee keer per dag doen ze een aantal controles bij je baby. Ze letten op of deze goed plast, of je baby alert is en niet te veel gewicht verliest en of de navel van je baby mooi indroogt bijvoorbeeld.
  • Ze doet ook controles bij jou als kraamvrouw. Hoe is je hartslag, hoe voel jij je, slinkt je baarmoeder wel goed en hoe is je temperatuur? Hoe zien je, eventueel aanwezige, hechtingen er uit en hoe gaat het met naar de wc gaan? Haar bevindingen noteert ze en zal deze ook overleggen aan de verloskundige wanneer deze op huisbezoek komt.

Wat de kraamverzorgende als hoefddoel heeft, is dat het goed gaat met jullie fysieke- en mentale gezondheid en dat je kunt groeien in je rol als nieuwe ouder. Ja, want een baby in bad doen is iets wat je wel even moet leren. hoe houdt je de baby vast, heb je alles wel klaar liggen? hoe warm moet het bad zijn, op welk moment kun je een baby het beste in bad doen? Hoe moet je een baby aankleden? Het klinkt allemaal als een makkie! Maar wannee rje daar als verse ouder staat, kan het erg fijn zijn dat een ervaren getrainde kraamverzorgende jou een beetje bij de hand neemt en al jouw vragen kan beantwoorden. Sommige mensen hebben nog nooit een baby vastgehouden, laat staan verzorgd! En dat is halemaal niet erg. Niemand verwacht van jou dat je dit dan dus even als een ware professional allemaal wel even alleen doet. Schroom dus ook niet om al je vragen te stellen! 

Daarnaast kan de kraamverzorgende je helpen met het “leren lezen” van je kind. Wat laat een baby met het gezicht en de lichaamstaal zien!  Ook hangt het verloop van de kraamweek erg af van jullie gezondheid. Als de borstvoeding maar moeilijk op gangkomt, kan het bijvoorbeeld zijn dat je daar samen met je kraamverzorgende veel tijd aan spendeert. Wellicht moet er zelf, in overleg met de verloskundige, extra kraamzorg worden geïndiceerd. Misschien heb jij zelf een flinke klap opgelopen en ben je aan bed gekluisterd. Dit zijn al twee voorbeelden die je vooraf niet weet. Wellicht huilt je baby erg veel, is deze veel misselijk en ben je daar een hoop tijd mee bezig. De kraamweek valt niet te plannen! 

De schoonmaakster

Niet iedereen schat dit beroep op volle waarde in. En dat is tenenkrommend. De kraamverzorgende wordt meer dan eens gezien als makkelijke schoonmaakster die je huis omtovert tot showroom. Dat zij vooral is voor het ontbijtje op bed en daarnaast graag verteld hoe zij vindt dat je met je kind moet omgaan. Dit is in zo veel opzichten onterecht, misplaatst en zelfs respectloos!

Als pas bevallen vrouw ben je niet in saat om het huyishouden direct weer op je te nemen. En mocht je dat voor je gevoel wel zijn, hou op! Leg neer. En ga zitten. Je lichaam heeft een topprestatie geleverd en dat moet allemaal herstellen. Naast dat het belangrijk is om goed te hechten aan je baby, heeft je baarmoeder rust nodig om goed te kunnen slinken en zich te legen. 

Je bent als kraamvrouw dus niet verantwoordelijk voor het poetsen van de voegen, maar dat is jouw kraamverzorgende ook niet! En voor de lezers die denken: je hebt toch ook een partner met twee werkende handen? Nou, misschien niet. Niet alle partnert kunnen heel de kraamweek vrij nemen of doen dat expres niet zodat zij de week na de kraamweek vooral veel thuis kunnen zijn. Daarnaast hebben niet alle partners twee werkende handen, er bestaat ook nog de mogelijkheid dat er geen partner in beeld is en ook hij of zij heeft tijd en rust nodig om aan de nieuwe baby te wennen!

De kraamverzorgende draagt er zorgt voor, dat alles waar moeder en kind (in)direct mee in aanraking komen, hygiënisch is. Dus het toilet zullen ze inderdaad voor je schoonmaken.  Maar de invulling van dit alles, gebeurd in overleg. Naast wat er gewoon elke dag gebeuren moet, is er ruimte voor andere invulling. Heb jij oudere kinderen en wil je graag dat de kraamverzorgende een spelletje met hen doet? Of een boekje voorleest? Geen probleem! Maar dan kan het zijn dat een extra taak als stofzuigen die dag vervalt.
En wie weet vindt jij stofzuigen sowieso geen heel belangrijk iets, of heb je zo’n robot stofzuiger, en wil je liever dat ze alvast voorbereidingen treft voor het eten. Bespreek het met je kraamverzorgende. Zij kan wellicht veel meer, of minder  -ik weet niet wat voor wensen jij hebt-,  voor je betekenen dan je denkt.

 

Vraagbaak!

Kraamverzorgenden zijn geregistreerd bij het Kenniscentrum Kraamzorg. Van daaruit zijn zij verplicht zich bij te scholen. Dit kan herhaling zijn van stof, zoals EHBO of acture verloskunde, maar ook nieuwe vaardigheden of onderwerpen. Bijvoorbeeld over Slapen en huilen of babymassage. Ze hebben vaak goed in het vizier wat er in de regio allemaal te doen is aan cursussen en activiteiten waar jij aan deel kunt nemen. Daarnaast is geen enkele vraag raar! Ergens mee in je hoofd zitten en niet om hulp vragen, daar heeft niemand iets aan! Kraamverzorgenden zien zoveel gezinnen en diverse situaties, zij vinden het echt niet raar als je vraagt of je vulva ooit nog in haar oude vorm terug komt of dat jij je afvraagt waarom het vloeien zo zoet ruikt en of dat wel normaal is.  Dat jij je zorge maakt over de eerste keer aar de wc gaan na de bevalling of als je hulp wilt bij de visite omdat jij het heel moeilijk vindt om nee te zeggen. Dus stel al je vragen! Je kraamverzorgende helpt je graag!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Miluška Flooren-van Eekelen

Miluška Flooren-van Eekelen

Miluška is de oprichtster van Liefdevolle verwachting en eigenaresse van Liefdevol Dragen.
Skip to content