Tijdens de coronacrisis

Home / Blog / baby / Tijdens de coronacrisis

We proberen met elkaar zoveel mogelijk te vergeten in wat voor situatie we met zijn allen zitten. Toch is er geen ontspannen aan en moeten we toch echt deze tijd zien door te komen. De slogan is “samen sterk tegen Corona”. Een zin die voor veel jonge gezinnen iets heel pijnlijks bloot legt: er is geen samen.

Een inleiding met een teneur, maar natuurlijk maken we daar iets positiefs van! Wij begrijpen namelijk heel goed dat het leven met een jong kind heel overweldigend kan zijn. En we moedigen altijd erg aan gebruik te maken van het sociale netwerk, mee te doen aan initiatieven in de regio, even lekker naar de winkel te gaan of af te spreken met mensen. Veel van dit is in de voorbije periode lamgeslagen, dat zien wij ook terug in onze eigen gezinnen en in de gezinnen die we zien via Liefdevolle Verwachting. Denken in oplossingen kan dan heel lastig zijn, maar wij helpen graag! 

Daarom kun je hier veel tips vinden over het inrichten van je dag, je sociale contacten. aandacht voor jezelf en het bespreekbaar maken van je gevoelens in deze situatie.

Kijk bij alle tips goed wat het beste bij jullie situatie past. Is jouw kleintje 4 maanden oud? Dan zijn niet alle tips in te zetten zoals bij een dreumes van 1,5 jaar. 

De dagelijkse routine:

In de cursus Liefdevolle Verwachting leggen we veel uit over het ritme van de baby en het aanbieden van regelmaat. Dat is in een “normale” situatie al erg lastig! Veel mensen vinden het moeilijk om in deze periode structuur aan te brengen in het leven. Het “gevaar” daarin is nu dat je kunt verdrinken in een soort vacuüm van niets. Een gevoel waar je van kunt dromen in periodes van stress, overal heen moeten rennen en deadlines. Maar een gevoel dat enorm kan beklemmen, en in je nadeel kan werken, wanneer we er een lange tijd inzitten. Ook voor je kleintje is dit onprettig. Jonge kinderen hebben namelijk enorm behoefte aan structuur, regelmaat en rituelen. Aan de hand van deze ijkpunten in de dag weten ze namelijk wat de bedoeling is en wat er daarna komt.  Een langdurig gebrek hieraan kan zorgen voor onderprikkeling, meer huilen, een verstoring in het slaapgedrag  etc. 
Let wel op: een baby bepaalt het ritme en jij biedt regelmaat. 

Maar nu er niemand in de ochtend naar het werk vertrekt, nu er geen babyzwemmen is of muziek op schoot waar je heen moet, is het soms heel lastig om een schema op te zetten. Wat kun je eventueel doen, en pak daar vooral uit wat past binnen jullie situatie:

Sta iedere dag rond hetzelfde tijdstip op. Ja dat klinkt misschien wat gek, waarom zou je? Je hoeft nergens heen, niemand verwacht iets van je. Maar naast dat ritme en regelmaat gezond is voor onze kinderen, is het dat ook zeker voor ons. Je hoeft uiteraard niet je wekker om half 7 te zetten.
Kleed je “netjes” aan.  Doe qua kleding niet iedere dag alsof het pyjamadag is. Want een joggingsbroek zit heerlijk en mag absoluut! We zijn niet van de modepolitie Toch doet het wat met je mindset wanneer je toch die wat nettere kleding hebt aangetrokken. Het geeft je al snel het idee dat je wat hebt gepresteerd die dag, dat je waardevol bent en productief kunt zijn. Denk je nu, “ja doei, ik wil gewoon lekker in mijn huispak”? Helemaal prima!  Pik er, nogmaals, vooral uit wat bij je past!
Ontbijt samen aan tafel. Maaltijden zijn een belangrijk onderdeel van ons leven. Eten heeft namelijk meer functie dan alleen maar voedsel naar binnen schuiven. Het is ook een moment van bezinning, wat heb ik allemaal gedaan tot nu toe of juist overdenken wat je allemaal gaat doen na het eten. Dit geld voor alle momenten van eten. Naast het voeden van je lichaam is het ook een sociaal moment met de rest van het gezin. Een ideale situatie om met elkaar te praten en te delen! Kan jouw kleintje nog niet zelf aan tafel zitten? Zorg dan dat ze er op een andere manier onderdeel van zijn. Door je kindje vast te houden of bijvoorbeeld desnoods de box bij de tafel te schuiven. Dan kunnen zij goed zien wat er gebeurt en zien ze momenten van eten ook als vast punt in de dag waardoor ze beter weten wat er te verwachten is. 
Plan een tijdstip in waarop je actief bezig gaat met je kleintje Dat klinkt misschien een beetje gek. Want je besteed toch continu aandacht aan je kind?  Het is heel makkelijk om op dagen als deze eigenlijk alleen de korte momenten te beleven samen. En dan blijft de daadwerkelijke kwaliteit van contact veelal uit. Terwijl juist het spelen zorgt voor momenten van verbinding. Wat je dan moet doen? Dit hangt ook een beetje af van de fase waarin je kind zich bevindt. Je kunt denken aan voorlezen, samen op de buik liggen en speelgoed bekijken, met een dreumes kun je samen met de blokken spelen of oefenen met een toren neerzetten! Of misschien een rondje verstoppertje? 
Ga iedere dag op een vast moment naar buiten. Probeer om bijvoorbeeld elke dag in ieder geval voor 13:00 even buiten te zijn geweest. En dat kan een blokje om zijn, een rondje in de tuin of een fijne wandeling/fietstochtje. Dit brengt veel rust, plezier en vitamine D! Daarbij helpt elke dag naar buiten gaan enorm goed met het lekker kunnen slapen. Iets waar veel volwassenen mee worstelen tijdens de lockdown(s). Mede door het gebrek aan structuur, maar ook door het minder tot niet buiten zijn. 
 Werk aan je rituelen.  Kinderen hebben behoefte aan voorspelbaarheid. Een heel makkelijke manier om overgangen naar een nieuwe situatie rustig te laten verlopen zijn rituelen. En dan kun je aan veel dingen denken. Bijvoorbeeld een versje voor het eten terwijl je de tafel gaat dekken, een verhaaltje lezen voor het slapen gaan, een liedje tijdens het aankleden om naar buiten te gaan en ga zo maar door. Rituelen helpen niet alleen voor het kind, maar ook voor jou om situaties rustiger te laten verlopen. Veel mensen vinden het wat lastig om in de zee van structuurloosheid handelingen voor te bereiden of zelfs door te zetten. Maar wanneer je vanaf nu iedere avond alvast de schoenen, jassen, wantjes etc. klaarlegt om morgen naar buiten te gaan, scheelt dat ook veel zoeken en rennen wanneer je ook echt naar buiten wilt. Dat kan namelijk zorgen voor stress en demotivatie! Want wanneer je de motivatie hebt gevonden om naar buiten te gaan maar je moet al je spullen nog bij elkaar zoeken, je kleintje bij het aantrekken houden, sleutels mee? etc. Ligt alles klaar en zit er en ritueel rondom het naar buiten gaan? Dan helpt dit met de rust en het humeur. 

Combineren met thuiswerken
We hoeven jou niet uit te leggen hoe heftig het is om actief thuiswerken te combineren met de prikkels van je eigen huis om je heen, de vaatwasser die aangeeft klaar te zijn, de postbode aan de deur, de buren die zwaaiend langslopen, andere huisgenoten die tegen je praten en dan ook nog een jong kind in huis. En dat jonge kind begrijpt niet dat wat jij op dat scherm doet, of door die hoorn heen kletst iets is waar ze zich niet mee mogen bemoeien. 

Even een momentje besef: Het ene moment zit je te facetimen met oma en mogen ze zwaaiend in beeld, worden ze zelfs aangemoedigd om vooral even lief te lachen voor het scherm., het andere moment is het een mevrouw die ze niet kennen en waarbij ze ver uit de buurt moeten blijven van het scherm. Maar ze willen eigenlijk weer graag zwaaien!  En waar je mama net nog hoorde bellen met papa is het nu een vreemde meneer?  En mag je weer niets zeggen, sterker nog: iedere keer wanneer je in de buurt komt vlucht ze gauw naar een andere kamer. Onze kleintjes hebben geen flauw benul van wat wij allemaal doen en dat zij stil moeten zijn. En heel eerlijk… moeten ze wel echt stil zijn? Na al deze tijd thuiswerken is er ook een stuk meer besef en begrip voor de aanwezigheid van onze gezinnen. Naast het begrip voor onze kleintjes vanuit onszelf dat het allemaal heel lastig en verwarrend is, mag je ook meer begrip hebben voor jezelf dat dit allemaal echt heel pittig is. 

Een paar tips om thuiswerken makkelijker te laten verlopen:

plannen. Kijk heel goed naar het ritme van je kleintje. Probeer hier omheen te plannen met telefoontjes/video meetings. Weet je wanneer je kind ongeveer een dutje doet of meestal wel even lekker aan het spelen is – dan zijn dat de momenten om dit in te plannen. Het slechtste moment is wanneer ze heel moe zijn. Dan willen ze het meest bij je zijn. En is het moeilijk om te converseren.
Kijk of het mogelijk is om gesprekken zo kort mogelijk te houden en ook echt af te wegen of iets een telefoontje nodig heeft of ook middels een e-mail kan worden afgehandeld. 
Ga aan het aanrecht staan werken. Nou is het sowieso beter voor je lichaam om te staan dan veel te zitten (zitten wordt ook wel het nieuwe roken genoemd). Maar het heeft ook te maken met hoe je kleintje jou ziet. Wanneer je zit geeft dat non-verbaal namelijk de boodschap dat je beschikbaar bent. Die laptop voor je gezicht is voor hen echt niet de boodschap dat dit niet zo is, sterker nog: die laptop maakt het op schoot zitten alleen maar meer interessant. Wat we kan, is dat ze de laptop gaan associeren met geen aandacht krijgen. Dus zien ze dat je gaat zitten met dat rare ding voor je neus? Dikke kans dat ze dan alvast in de aandacht vragende modus gaan om in beeld te komen. Ga jij staan, dan oog je al minder beschikbaar, want je bent zichtbaarder iets aan het doen. Dit geld ook voor bellen, wanneer je rondloopt tijdens het bellen ziet dat er uit alsof je druk bent ( dat ben je ook, maar dat begreep je kleintje niet).  Zo kun je non-verbaal al veel uitstralen.
 Geef aan bij je gesprekspartner dat je vanuit huis werkt en er een jong kind in huis is. Dit geeft je al wat meer ruimte en scheelt dus ook spanning bij jou, wat weer uitwerking heeft op je kleintje. 
Wat kinderen het allerliefste willen is jou nadoen. Geef hen bijvoorbeeld een eigen (speelgoed) telefoon. Zo kunnen ook zij belangrijke telefoongesprekken voeren. Let op: we raden het af om een echte telefoon te geven an het jonge kind. Hierbij doelen we op veiligheid omtrent glas van het scherm dat kapot kan gaan en je kind kan verwonden. 
 Heb je collega’s met jonge kinderen? Kijk of deze openstaan tot korte gesprekjes met jouw kind. Zij klinken anders dan familie of vrienden, die kennen ze. Horen dat er daadwerkelijk iemand anders aan de lijn is met wie zij ook en paar woorden mochten wisselen geef vaak al wat meer rust voor je kind. Jij kan dat ook bij het kind van de collega doen. Een paar korte zinnen alsin: hallo! Wat ben jij allemaal an het doen? Ik ben aan het werk met jouw papa! Voor de allerjongsten is dat vaak al genoeg. 
Maar stel nou dat je moet bellen en je kleintje wil echt heel graag iets met jou samen doen…. Kijk dan of je met je gezicht met je kind kan spelen. Bijvoorbeeld door gezichten te trekken die deze kan nadoen (voor de kleintjes). Door een dansje te doen welke te kunnen meedoen. Let natuurlijk op de leeftijd en mogelijkheden van je kleintje. Bijvoorbeeld een rondje draaien, grote reuzen stappen maken, zwaaien etc. Dit kan zonder geluid en lawaai maken, maar is wel heel erg amusant. 
Kijk of je je kindje kan afleiden met bijvoorbeeld een stuk speelgoed of met het maken van een tekening op een blaadje. Bij voorkeur samen met jou. Dan zijn jullie toch ook nog zelf samen even bezig. 
Werkt je partner of een andere volwassene ook thuis? Overleg dan of jullie de zorg over het jonge kind kunnen verdelen. Of spreek af dat jullie niet tegelijkertijd in gesprek moeten en dus kunnen helpen wanneer het kind in huis aandacht of zorg nodig heeft. 
 Kijk of je ergonomisch dragen kunt inzetten. Je kleintje in de drager maakt dat jij je handen vrij hebt maar er toch geknuffeld wordt. Is je kleintje al wat ouder? Denk dan eens aan de optie rugdragen. Veel kinderen worden echter onrustig zodra je gaat zitten. Overweeg dan een fitnessbal waar je op kunt zitten. Dat heeft twee voordelen: 1. je kunt zachtjes wiegen zodat. je kleintje lekker blijft slapen en het geeft jou een meer actieve en ergonomische houding!  

Aandacht, oprechte aandacht.
Natuurlijk geef je je kleintje aandacht overdag. Je bent er nu zelfs de hele dag! Maar aanwezig zijn is niet hetzelfde als aandacht geven. En zeker wanneer je met je hoofd bij je werk zit en de dag vliegt voorbij is het al snel weer bedtijd. De situatie is nu eenmaal niet anders, maar toch kunnen we kijken naar hoe we er het beste van kunnen maken. 
Plan pauzes in en spendeer deze ook echt met je kleintje. Eet samen aan tafel, knuffel, lees een boekje voor en maak plezier
 Maak van verzorgingsmomenten een actief aandachtsmoment. Geef een dikke knuffel voordat je je kleintje neerlegt op het verschoningskussen, aai over hun hoofdje heen, hou even tegelijkertijd beide bovenarmen goed stevig vast en kijk je kleintje recht in de ogen aan terwijl je tegen hem/haar praat. Benoem wat je allemaal doet en trek gekke gezichten. Gaat je kleintje in bad/onder de douche? Maak hier dan ook een uitgebreid contactmoment van.
 Lees niet gewoon voor, maar duik samen in het boek. Benoem alles wat je ziet, wijs kleuren aan en zeg deze hardop, lees het verhaal iedere keer alsof je het voor de eerste keer leest. Wat zou er nou gebeuren op de volgende bladzijde? Sla jij de bladzijde om?
Zorg dat je tijdens momenten van aandacht geen telefoon of laptop hebt welke kan storen. 
Praat met je kleintje over je werk. Je gaat natuurlijk niet uitleggen dat die nieuwe van de administratie echt totaal niet weet wat er speelt op de werkvloer en grote steken laat vallen. Maar je kunt wel vertellen dat je het lastig vindt om thuis te moeten werken, dat je het zelf ook niet leuk vindt steeds nee te moeten zeggen of je hoofd er half bij te hebben. Hoe klein je kindje ook is. 
 Tijdens thuiswerken is het hel moeilijk om werk en privé gescheiden te houden. Dagen lopen makkelijker in elkaar over, zeker met alle mobiele apparaten waarmee je altijd en overal kunt werken. Baken daarom je werktijden duidelijk af en hou je hier ook aan. Ga niet zitten appen tijdens het eten of nog even je e-mail bekijken wanneer je naast je kleintje zit te wachten tot ze in slaap vallen. Of nog even wat stukken nalezen op je telefoon terwijl je rondjes loopt met je kleintje in de draagdoek. 
 Dit is het moment om rituelen in te bouwen die van jullie zijn. Denk aan de dansjes of gekke gezichten die we al eerder als tip gaven. Maar denk ook aan goede gewoontes zoals een rondje om het blok lopen iedere avond, een stukje fietsen samen, op de markt wat lekkers halen iedere week of het uitkiezen van bloemen samen. 

Ook willen we benadrukken dat het belangrijk is om aan jezelf te blijven denken in deze tijd. Dat is moeilijk! Maar denk aan even alleen douchen of in je eentje naar de wc. Neem de tijd om even boodschappen te doen tot uitgebreid koken. Heb je een partner? Zoek momenten voor jullie samen. Ga op tijd naar bed, hou ritme in je schema en heb compassie voor iedereen. Want we doen allemaal ons best! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Miluška Flooren-van Eekelen

Miluška Flooren-van Eekelen

Miluška is de oprichtster van Liefdevolle verwachting en eigenaresse van Liefdevol Dragen.
Skip to content