Zon en warmte

Home / Blog / baby / Zon en warmte

Wanneer het mooie weer aanbreekt trekken we massaal weer naar buiten. Met je kleintje lekker genieten van de zon! Hartstikke fijn, en vooral ook doen. Want de zon heeft veel goede invloed op ons. Denk bijvoorbeeld eens aan alle vitamine D! Buiten eten, in de tuin spelen, lekker fietsen, lekker samen op pad! Het is zo leuk om je kindje de natuurlijk te zien ontdekken. Maar er zijn wel een aantal zaken waar je op moet letten met betrekking tot de zon én de warmte.

Wil je tips over het overleven van de hitte? Lees dan deze warmtetips.

We horen veel dat de on schadelijke straling geeft en we onze huid goed moeten beschermen door deze in te smeren. Veel mensen onderschatten dit belang en pakken alleen de fles zonnebrandcrème op de hete zomerdagen en we gaan zwemmen. Nou, dat gaat voor je eigen huid al niet op en zeker niet die van je baby. Je beschermen tegen de zon is belangrijk. Zelfs in de eerste voorjaar zon kun je je huid lelijk verbranden na een lange winter binnen.

Uv-straling:
We kennen allemaal wel de term “Uv-straling”. Maar wat is dat nou precies? Er bestaan zelfs meerdere soorte Uv-straling.

 • UVA-straling: dring het meest diep door in je huid, maar is niet wat zorgt dat de huid verbrandt
 • UVB-straling: veroorzaakt het verbranden van de huid
 • UVC-straling: deze straalt de zon wel uit, maar komt niet door de ozonlaag

Maar waarom is UVA-straling schadelijk wanneer het niet is wat je huid doet verbranden? Nou, doordat het zo diep doordringt in de huid, kan het juist veel schade aanbrengen aan de cellen in je huid terwijl je er ondertussen niets van merkt. Het is een vervelend onderwerp, maar huidkanker komt enorm veel voor. En juist die schadelijke diep doordringende straling vormt een grote risicofactor. Dat je dus niet zichtbaar/voelbaar verbranding hebt opgelopen aan de huid, zegt dus niet dat je geen schade op hebt gelopen van het zonnen.
De huid voelbaar verbranden (door die UVB-straling) doet daarnaast enorm zeer. Al helemaal bij kleine kinderen!

Net als de windkracht, geven we de zon ook een cijfer en dan noemen we het zonkracht. In Europa schijnt de zon op een krachtschaal van 1 t/m 10, waarbij hij in Nederland nooit boven de 7 uitkomt. De winterzon is minder sterk dan die in de zomer, en de kracht kan zelfs gedurende de dag variëren. Dat is dan ook de reden dat je tussen 12:00 en 15:00 de zon moet vermijden wanneer het hoogzomer is. En in het zuiden van Europa is hij weer sterker dan bij ons, dus op vakantie moet je nóg beter goed uitkijken. Veel mensen denken dat schaduw per definitie veilig is, maar ook in de schaduw is de straling van de zon aanwezig. Ja minder, maar het is er wel.

Alvast een opsoming van wat je kunt doen om je kleintje te beschermen, voor de uitgebreide informatie kun je beneden verder lezen!

 • Houdt kleine baby’s uit de zon
 • Gebruik een goede zonnebrandcrème
 • Insemeren met zonnebrandcrème doe je het beste 20 minuten voor je naar buiten gaat
 • Insmeren iedere 2 uur herhalen en/of wanneer je uit het water komt
 • Gebruik bedekkende kleding
 • Creëer schaduw, of zoek deze op
 • De zon vermijden tussen 12:00 en 16:00
 • In de draagdoek met warm weer kan, maar houdt je kindje extra in de gaten en gebruikt de tips uit dit blog
 • Laat kinderen nooit achter in de auto
 • Dek de kinderwagen/autostoel nooit af met een doek of dekentje tegen de zon. Gebruik een parasolletje

Houdt kleine baby’s uit de zon

De allerkleinsten hou je bij voorkeur uit het directe zonlicht. De huid van deze kleintjes is niet zoals die van ons. Die moet nog pigment opbouwen, is dun, is kwetsbaar en kan heel ernstige brandwonden oplopen van het zonlicht. Tot blaren aan toe.

Veel mensen weten niet dat ook in de schaduw uv-straling aanwezig is, dus je moet je ook insmeren wanneer je onder een parasol vertoeft. Glas houdt ook de uv-straling niet volledig tegen. Want hoewel UVB-straling niet door glas komt, is dat met UVA-straling weer een ander verhaal. En dat was dus de straling  die het diepst binnendrong in de huid

Gebruik een goede zonnebrandcrème

Helaas is niet iedere zonnebrandcrème er een die je op de huid van je kind wilt smeren. Dit heeft te maken met de gebruikte stoffen. op veel producten tegen de zon voor volwassenen staat ook aangegeven dat het niet geschikt is voor jonge kinderen. Maar helaas bestaan er ook genoeg middelen die het jonge kind als doelgroep hebben, maar materialen verwerken in hun middelen die écht niet goed zijn voor de huid. Denk bijvoorbeeld aan crèmes met een gekke kleur. Veel kinderen krijgen huiduitslag van de middelen die daarvoor gebruikt worden. Kijk dus vooral goed op de verpakking en vraag naar ervaringen uit je omgeving.

Wanneer insmeren?

Om de crème optimaal het werk te laten doen, smeer je bij voorkeur ongeveer 20 minuten voordat je naar buiten gaat. Zo kan de crème goed in de huid rekken en het beste zijn werk doen. Natuurlijk begrijpen we dat die witte waas niet mooi staat op de foto’s…. Maar een dun glazig laagje zonnebrandcrème is niet voldoende voor optimale bescherming. Herhaal dit vervolgens iedere twee uur en/of wanneer je kind uit het water komt. Veel producten claimen dat ze waterproof zijn, maar er is altijd verlies van bescherming na het zwemmen, zeker wanneer je je er na gaat afdrogen.

Niet alle zonnebrandmiddelen werken tegen UVA. Veel zijn er alleen gericht op UVB-straling, dus let daar op bij de aankoop!
Ook is zonnebrand niet oneindig houdbaar. Na aankoop in de winkel zijn ze 1 tot 2 jaar goed, en wanneer ze na het openen te maken hebben gehad met te hoge temperaturen (en het word heel erg heet in je tas op het strand) kan de beschermingsfactor (die SPF) zijn teruggelopen.

Leer je kinderen op jonge leeftijd ook al insmeren, daar hebben ze profijt van wanneer ze groter zijn. Bijvoorbeeld wanneer ze straks naar school gaan, en met hete dagen lekker mogen buitenspelen. Je kunt van de juf en meester niet verwachten dat ze al die kinderen zo keurig in kunnen smeren als wij dat kunnen, en ze doen al zo hard hun best. Dus eigen flesje mee en smeren voor het buitenspelen.

Bedek de huid

Zonnebrandcrème doet veel, maar de huid bedekken nog meer. Zeker in het water, dat dient als een soort spiegel voor de zonnestralen, en het verkoelende effect op de huid zorgt dat je niet goed voelt hoe warm het is. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor Uv-werende zwempakken.
Een gewoon t-shirt of een uv-werend t-shirt, daar zit wel degelijk verschil tussen. Veel mensen vinden dit onzin, maar er is zeker een andere beschermfactor aanwezig. En veel mensen vergeten het hoofd! Want de haren van je kleintje zijn nog maar dun, en ook de hoofdhuid kan verbranden. En wat dacht je van de oren? Een pet die de nek en de oren bedekt is zeker aan te raden.

Zonnebril

Buiten dat de zon voor je ogen zelf gewoon niet goed is, is de huid rondom de ogen heel erg dun en dus gevoelig voor Uv-straling bij kleine kinderen. Er bestaan speciale kinderzonnebrillen. Let bij aanschaf wel op dat ze niet enkel voor de sier zijn, maar ook echt bescherming bieden. Je hebt ze in modellen zoals ze voor volwassenen bestaan, maar je hebt ze ook met een elastiek aan de pootjes. Zo blijven ze beter op het hoofd van je kleintje zitten tijdens het spelen, en het maakt dat ze deze zelf minder makkelijk af kunnen doen. Wil jouw kleintje echt absoluut geen zonnebril op? Kijk dan naar een zonnehoedje die de oren-, nek en ogen beschermt tegen de zon.

 

Zonnesteek en warmestuwing

Naast de gevaren van de straling, is de zon ook gewoon heel erg heet. Kleine kinderen zijn minder goed in staat bewust te luisteren naar hun lichaam en de signalen dat hij/zij het te heet heeft. Kleine baby’s kunnen zelfs helemaal geen alarm slaan wanner ze te heet worden. Een zonnesteek ligt dus op de loer.

Een zonnesteek wordt ook wel “hitte-uitputting” genoemd. De misvatting  leeft dat dit alleen kan ontstaan door direct zonlicht op je hoofd krijgen, maar dit is niet waar. Het heeft te maken met de omgevingstemperatuur. Het is een vorm van uitputting door vocht- en/of zoutverlies. En kleine kinderen lopen dit risico al vrij snel. Een kleine baby is compleet afhankelijk van de ouders om drinken te krijgen. Leg bij borstvoeding de baby vaker aan, ook wanneer deze geen hongersignalen geeft om te zorgen dat het vochtpijl op orde blijf. Geef je flesvoeding? Biedt je kleintje deze dan met grotere regelmaat aan. Pas op: hoe verleidelijk het ook kan zijn je kleintje nu wat water te geven, doe dit alsjeblieft niet.

Geefde dreumes met meer regelmaat iets te drinken. Zelf hier om vragen vinden ze vaak nog lastig . Ze zitten net zo lekker in hun spel of waren net even op avontuur…. en daar komen die volwassenen weer met hun beker drinken. Wanneer ze even lekker met de schep bezig zijn, zullen ze niet denken dat even een slok drinken halen waarschijnlijk verstandig is.

Daarnaast kunnen kinderen ook nog niet de temperatuur net zo goed reguleren als een volwassene. Zeker wanneer de luchtvochtigheid hoog is kan het voor kleine kinderen heel moeilijk zijn de warmte kwijt te raken aan de omgeving.

Mogelijk symptomen van oververhitting

 • Snelle hartslag
 • Verhoogde lichaamstemperatuur
 • Erg warm aanvoelen in de nek (zweten is niet persé aanwezig)
 • Hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid
 • Suf zijn
 • Weining- tot niet plassen
 • Kinderen worden hangerig, reageren minder alert
 • Kribbig of kortaf worden, meer huilen
 • Een erg witte klamme huid
 • Moeite met de ademhaling

Zie je deze bovenstaande symptomen bij je kind? Haal ze dan snel uit de zon en uit de warme omgeving! Geef ze voldoende drinken, koel ze actief met koele lapjes/doekjes en zoek contact met een arts! Een zonnesteek is niet onschuldig. De term is ook wel misleidend aangezien het ook kan gebeuren in de schaduw, zoals eerder al beschreven. Let gewoon goed op dat je kind niet te warm wordt. Het gevaar is niet misselijk, dat kan niamelijk warmtestuwing/hitteberoerte zijn. En daar kun je aan overlijden. Volwassenen, en zeker de wat oudere generaties, zijn vaak bang dat een baby het te koud heeft. Maar een baby dat het te koud heeft zal wel protesteren. Wanneer een kindje het te heet heeft, kan het zijn dat hij/zij zo bevangen is van de hitte dat het geen alarm meer kan slaan.

Wees ook alert bij sterk wisslende temperaturen. Op een echt heel hete zomerdag is het heerlijk in de supermarkt. Maar wanneer je naar buiten loopt, is het net alsof je in de warme oven bent gaan zitten. Daar kunnen volwassenen al duizelig van worden, en kleine kinderen zeker!

De kinderwagen in de zon

Het is een trend speciale stof voor je kinderwagen te spannen. Het lijkt dan ook heel handig, niet meer dat gedoe om dat parasolletje in de goede stand boven je baby te krijgen. Maar helaas zitten er nogal wat gevaren aan die doekjes.

De Noorse professor Torleiv Ole Rognum  heeft veel onderzoek gedaan naar Sudden Infant Death ( in Nederland noemen we dat wiegendood) en ook naar de warmte in een kinderwagen. Net hadden we het over zonnesteek/warmtestuwing, dat gevaar is nog groter wanneer een baby in de kinderwagen ligt. Binnen 20 minuten kan de temperatuur al oplopen tot 37 graden. Door de slechte toevoer van frisse lucht en de hoge temperatuur in de kinderwagen kunnen ze moeite krijgen met ademhalen, ze zijn niet in staat alarm te slaan over de opgelopen hitte en zullen, in het ergste geval, stoppen met ademhalen.
Je hebt geen zicht op je baby wanneer er een doek of deken over de wagen heen ligt. Je stopt niet elke 2 minuten om even snel te kijken, maar de situatie kan angstig snel verslechteren.
Hou ook de kap van de reiswieg naar beneden, er moet zoveel mogelijk frisse lucht vrij kunnen stromen.

 • IMG_2207Dek de kinderwagen en maxi cosi niet af met een deken/doek
 • Hou de klep van de reiswieg omlaag
 • Maak gebruik van een parasol
 • Blijf in de schaduw
 • Blijf binnen of op een andere koele plek wanneer het erg heet is

Heeft je baby het te warm? Haal hem of haar uit de kinderwagen, zorg dat ze kan afkoelen. Let goed op de eerder genoemde signalen van oververhitting en neem op tijd actie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Miluška Flooren-van Eekelen

Miluška Flooren-van Eekelen

Miluška is de oprichtster van Liefdevolle verwachting en eigenaresse van Liefdevol Dragen.
Skip to content