Kerstboom

Home / Blog / Feestdagen / Kerstboom

Een kerstboom heeft altijd iets magisch. Zeker voor kleine kinderogen! Een groot spektakel van mooie glimmers en lichtjes. je kunt van kleintjes dan ook niet verwachten dat ze er van af blijven. NEE is een begrip wat ze simpelweg nog niet begrijpen (ook al denk je soms van wel). Dus hoe kun je nu toch een mooie boom neerzetten, zonder dat deze sneuvelt?! In dit blog kun je daar een paar tips voor vinden. Zo heeft iedereen plezier van de boom, zonder zorgen of gebroken kerstballen.

Wil je graag alle tips lezen voor de feestdagen in de maand december, inclusief handvatten over prikkelreductie? Lees dan het volledige blog Sinterkerstoudennieuw hier.

  • Zet de kerstboom op in het bijzijn van je kleintje. Het is voor hen namelijk best schrikken wanneer ze in de ochtend wakker worden en er staat plotseling zo’n groen gevaarte met glinsters in huis. Daarnaast is het heel gezellig om dit samen met je kind te doen. Kerstmuziek aan, kopje thee en gezellig samen zijn. Een nieuwe traditie is geboren!
  • Hang onderin de boom versiering die niet stuk kan gaan. Denk aan versiering van plastic, vilt, papier of hout. Wanneer je kleintje dan toch de verleiding niet kan weerstaan, hebben ze in ieder geval geen spullen in handen die kapot kunnen gaan of potentieel gevaarlijk zijn.
  • Werk de stroom voor de verlichting goed weg! Dat verlengsnoer is heel interessant, maar ondertussen ook heel gevaarlijk voor kinderhanden
  • Geef je kind eventueel een alternatief! Bijvoorbeeld een kerstboom van vilt aan de muur met eigen vilten versiering. Die kunnen ze op- en aftuigen wanneer ze maar willen
  • Of ga voor een kleinere boom en zet deze op een verhoging, bijvoorbeeld een tafeltje. Heb je een baby of dreumes die inmiddels kan staan? Zorg dan dat ze de boom niet van het tafeltje af kunnen trekken.

Die boom is een totale kindermagneet  De meeste kleintjes zullen er graag rondom staan om zich er aan te vergapen en, nog veel liever, aan te zitten. Dus hoe kun je in gaan op de behoefte zonder steeds je kind weg te moeten plukken bij de boom… Je kunt je kindje optillen en je samen, op een veilige afstand, verwonderen. Benoem wat je allemaal ziet, maak de rest van het huis donker zodat de lampjes nóg mooier zijn, zing samen een liedje bij de boom. Geef je kind desnoods een van de plastic kerstballen om vast te houden. Zo kunnen ze toch met de boom bezig zijn, zonder dat ze er aan zitten. Dan heb je samen een gezellig moment, wellicht een paar mooie foto’s maar geen stress.  De interesse voor de boom wordt hierbij serieus genomen en verzadigd.

Cadeautjes: Het is zo’n prachtig gezicht, al die pakjes onder de boom. Maar, nogmaals, je kunt van een klein kind niet verwachten dat ze daar van af blijven tot het juiste moment gekomen is. Het glinstert, het kraakt leuk en iets oudere kinderen begrijpen heel goed dat er ook nog eens iets leuks in zit. Leg de cadeautjes bijvoorbeeld pas onder de boom vlak voordat jullie gaan uitpakken. Of zet ze op een tafeltje naast de boom waar ze niet bij kunnen.

Het is enorm leuk je kind nu lekker te verwennen met leuke spulletjes. En ook voor familie kan dit een signaal zijn om los te gaan in de speelgoedwinkel. Maar 2 cadeautjes zijn voor je kind al snel meer dan voldoende. Van 10 cadeautjes merken zij weinig. Ze zullen zich toch richten op een aantal specifieke spulletjes. Een kinderhand is snel gevuld! Toch meer cadeaus geven? Helemaal prima, jouw keuze! Maar je loopt het risico je kind erg te overprikkelen wanneer je ook zijn of haar aandacht vraagt bij al die pakjes.

Een laatste tip: Wat zijn ze mooi he?! Die kleintjes in hun feestkleding! Geniet er dan ook maar flink van ze extra prachtig te maken.
Zit kleding echter niet lekker? Kan dat het feest behoorlijk verstoren. Zeker kleine kinderen zullen -terecht- even flink laten weten dat ze zich niet comfortabel voelen.
Let bij uitbundige feestkleding ( denk aan prachtige tule jurkjes of rokjes bij de meisjes) ook om brandveiligheid! Geen leuk onderwerp natuurlijk… Maar zeker met de feestdagen zetten we graag kaarsjes op tafel. Wanneer feestkleding als deze vlam vat, loopt dat heel snel heel erg uit de hand.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Miluška Flooren-van Eekelen

Miluška Flooren-van Eekelen

Miluška is de oprichtster van Liefdevolle verwachting en eigenaresse van Liefdevol Dragen.
Skip to content