Sinterkerstoudennieuw

Home / Blog / Feestdagen / Sinterkerstoudennieuw

Een lang woord, voor een lange maand.

Het is een maand vol feest, gezelligheid, liedjes, lampjes, cadeautjes, samen zijn, koken, regelen, geuren, kleuren, ander eten etc. Waarom die lange opsomming?  Voor jouw kleintje is het namelijk ook best wel veel zo samen.

Nee, niet schrikken nu. Je hoeft nu niet de festiviteiten over te slaan dit jaar. Juist niet!
Samen plezier maken, jouw tradities doorgeven aan je kind, nieuwe tradities opbouwen met je nieuwe gezin, genieten van al het leuks. Het draagt allemaal bij aan het fijne gevoel van samen zijn en het bouwen aan de hechting. Maar het is wel van belang om juist nu te kijken naar de signalen van je kindje. Want wanneer ze overprikkeld raken van al dat leuks, zal het hoogst waarschijnlijk proberen van die stress af te komen middels huilen. En daar wordt het diner echt niet gezelliger van, voor niemand.

Naast alle nieuwe versiering in het huis, denk daarbij aan de Sint slinger, de jutezak met die bijzonder geur, de kerstboom met al die lampjes of het geknal van vuurwerk. Merkt je baby ook aan jou dat er iets gaande is. Je bent opgewonden omdat straks iedereen weer samen is en je hebt er zo veel zin in, of je bent juist erg in de stress omdat je echt niet weet hoe je al dat eten tegelijk op tafel krijgt, maar je kan er ook ontzettend tegenop zien om het verplichte nummertje af te moeten werken. Deze verandering van stemming bij de ouders, maakt ook veel los bij je baby.
Deze heeft namelijk feilloos door dat er iets is. En of dat nou positieve of negatieve emoties zijn, je baby pikt dit op.

 Dan heb je ook nog te maken met het verstoring van het normale gezinsritme wegens extra feestjes, visite en uitgebreid dineren. Sommigen moeten ver in de auto naar familie en er zijn ook gezinnen die het huis vol logerende geliefden hebben. Ik denk dat het punt duidelijk is: het is heftig.

 

Vier lekker feest! Geniet van elkaar en heb plezier! Maar let wel goed op de signalen die je kind afgeeft. Zo weet je zeker dat je het voor iedereen leuk kan houden.

Voorbereiden, grenzen stellen en prikkels reduceren

Hoe kun jij zorgen dat deze lange maand zo prettig mogelijk verloopt voor iedereen? Nou, met voorbereiding, grenzen stellen en prikkelreductie. Wij geven je hieronder, voor iedere feestdag, tips en handvatten om écht te kunnen genieten.

Als overkoepelende tip, in het departement grenzen stellen: Jij bepaald vanaf welk tijdstip (en tót hoe laat) je deelneemt als gezin. Het kan een tip zijn om de ochtend bijvoorbeeld lekker thuis te blijven zonder andere mensen. Want anders is de dag wel heel erg lang. Geef bijvoorbeeld aan dat je vanaf 14:00 uur graag aansluit, maar daarvoor graag even de rust bewaard voor je kleintje. En natuurlijk kan dat vervelend overkomen bij de organiserende partij. Zeker wanneer dit al jaren lang traditie is. Probeer vooral bij jezelf te blijven. Bijvoorbeeld “we waarderen het enorm dat jullie wederom je best hebben gedaan een mooie dag neer te zetten, ik kan me niet voorstellen hoeveel werk daar wel niet in zit! We willen de tijd die we meedoen dan ook optimaal genieten en kiezen er daarom voor iets later aan te sluiten, zodat de kleine niet overprikkeld raakt “. Daarmee geef je namelijk waardering en erkenning voor het werk dat iemand heeft gedaan, leg je uit dat het enkel is om het feest ook écht feest te laten zijn en hoef je dus iemand niet te kwetsen. 

Sinterklaas:

Veel ouders kijken reikhalzend uit naar dit feest. Ze koesteren warme herinneringen aan de magische tijd waarin je nog lekker geloofde dat er een man met zijn paard door je schoorsteen kwam. ‘s Ochtends zat er magischerwijs snoep in je schoen en werd er over snaaiwerk een stuk minder moeilijk gedaan.

De intocht: Gezellig met de rest van je stad een beetje die verkleedde man welkom zingen.
Hou juist hier rekening met je kleintje. Je kunt er voor kiezen om je baby of dreumes niet in de kinderwagen mee te nemen, maar in je armen te dragen of in de draagdoek bij je te houden. Op die manier zit je kind hoger en kan het alles wat beter overzien, maar kan het zich ook reguleren aan jou. Het kan makkelijk wegduiken wanneer het te spannend wordt, of te druk. En ondertussen bij jou het plezier van je aflezen. Je kunt er eventueel voor kiezen om gebruik te maken van gehoorbescherming. Er bestaan speciale hoofdtelefoons voor de allerkleinsten die harde geluiden filteren.
Ook kun je gebruik maken van een mutsje die de oren bedekt.

Sint en Piet: Enorm leuk, die foto’s van je kind met de Sint. Maar het zijn voor je kleintje wildvreemde personen. Let dan ook goed op de signalen die het afgeeft. Trekt het een pruillip, moet het huilen of maakt het op welke manier dan ook kenbaar het spannend te vinden en niet te willen, luister daar dan naar! Neem het dicht bij je, praat tegen  hem of haar. Leg uit wat er gebeurd, en neem een beetje afstand wanneer het duidelijk te veel is. Je kunt de Sint een hand geven in het zich van je kind, zodat deze ziet dat jij het niet eng vindt, wellicht kalmeert het iets. Maar dwing niets af. Je legt hier al de basis van het luisteren naar je onderbuik.

Wanneer je kind overprikkeld raakt zal het dit, waarschijnlijk, proberen te reguleren door middel van huilen. Dat maakt het voor niemand gezelliger.

Muziek: Muziek is een groot onderdeel van de decemberfeesten. Het samen beleven van muziek is weer erg ondersteunend in de ontwikkeling. Het is dan ook erg leuk om de liedjes mee te geven. Er zijn vele cd’s met Sinterklaas muziek. Van zoete jaren 70 zangkoortjes tot drukke house varianten met  “coole party pieten”. Kies muziek uit die past bij kleine kinderen. De drukke nummers zullen namelijk ook veel los maken bij een klein kind.
Daarnaast is samen zingen erg goed voor de taalontwikkeling. Dus leef je uit!

Suikergoed: ,,Eerlijk zullen we alles delen”  en dan zingt de grappige oom in het gezelschap er altijd bij  ,, ik een beetje meer dan jij”. Klinkt gemeen he? Maar met kleine kinderen wel verstandig. Want in al dat snoepgoed, die chocolademelk, pepernoten en ga zo maar door zit enorm veel suiker! Dat is niet goed voor je, en zeker niet voor een klein kind. Het lijkt wellicht een inkopper, maar voor veel mensen is het enorm verleidelijk een klein kind mee te laten genieten. Vaak zijn het dan ook mensen in je omgeving die, vaak ongemerkt, je kleintje iets lekkers toestoppen. Het feestvieren brengt al genoeg opwinding met zich mee, suiker maakt dat echt niet beter….Wil je toch graag dat ook jouw levenswerk wat kan snoepen? Zoek dan naar gezonde alternatieven. Voorbeelden daarvan kunnen stukjes gedroogd fruit zijn, rozijntjes of mischien toch een speculaasje. Kijk uiteraard wel even naar de leeftijd van je kleintje. Een baby heeft echt geen boodschap aan snoep, en is met stukjes appel al dolgelukkig. Daarnaast zijn pepernoten heel gevaarlijk voor kleine kinderen wegens de kans op wegschieten en stikken.

Tradities: Veel families hebben tradities rondom het Sinterklaasfeest. Gedichten, surprises of hele spellen. Enorm leuk! En heel mooi om kinderen al jong in te betrekken. Het is echter zeer onrealistisch van een jong kind te verwachten dat zij al die tijd stil blijven en het niet verstoren. Ga dus in overleg met je naasten hoe dit in te vullen met kleine kinderen. Wellicht kunnen jullie wachten tot zij op bed liggen? Wordt het al in de middag ondernomen bijvoorbeeld of accepteren jullie dat een klein kind ook aandacht nodig heeft.

 

Lees voor de tip over cadeautjes even onder het stukje KERST

Helemaal overslaan hoeft waarschijnlijk niet met een paar kleine aanpassingen. En ja, december is druk. Maar feitelijk zijn het circa 4 dagen waarop het er echt op aan komt (Pakjesavond, Eerste en Tweede Kerstdag en Oud&Nieuw -  misschien 5 dagen wanneer je op nieuwjaarsdag de familie rond "moet")

KERST

Een feest met zo enorm veel betekenis! Samen vieren dat de kortste dag weer geweest is, saen het licht aansteken in de donkere dagen, nabijheid zoeken met de mensen die je lief zijn. Prachtig! Het is dan ook een feest waar in veel families vele tradities zijn. Erg leuk! Maar prikkels, mensen… PRIKKELS!

Kerstboom: Een prachtig spektakel! Die groene weelde gevuld met glimmers, glitters en slingers. Een waar feest voor kinderogen. Van een klein kind mag je niet verwachten dat ze hier vanaf blijven. Het begrip NEE is niet iest wat ze kunnen begrijpen (ookal denk jij van wel). Dus hoe kun je nu toch een mooie boom neerzetten? Hier een aantal tips!

 

 • Zet de kerstboom op in het bijzijn van je kind. Het is voor hen namelijk best schrikken wanneer ze in de ochtend wakker worden en er staat plotseling zo’n groen gevaarte met glinsters in huis.
  Daarnaast is het heel gezellig dit te doen met je kind erbij. Kerstmuziek aan, kopje thee <3
 • Hang onderin de boom versiering die niet stuk kan gaan. Denk aan plastic ballen of ander zacht
  materiaal. Mochten ze dit dan toch pakken/aanraken kan er niets stuk gaan en zij zich niet bezeren. De antieke ballen van oma blijven boven in de boom zo bespaard. Toch geen risico lopen? Leg ze dan op een mooie schaal en zet deze op tafel.
 • Of koop een minder grote boom en zet deze op een tafeltje! Heb je een baby of dreumes die inmiddels kan staan? Zorg dan dat ze de boom niet van het tafeltje af kunnen trekken.
 • Werk de stroom voor de verlichting goed weg! Die snoeren zijn levensgevaarlijk voor je kleintje. Ze kunnen er in verstrikt raken of onder stroom komen te staan.

Die boom is een totale kindermagneet  De meeste kinderen zullen er graag rondom staan, aan willen zitten en zich er vooral aan vergapen. Dus hoe kun je in gaan op de behoefte zonder steeds je kind weg te moeten plukken bij de boom… Je kunt je kindje optillen en je samen, op een veilige afstand, vergapen. Benoem wat je allemaal ziet, maak de rest van het huis donker zodat de lampjes nóg mooier zijn, zing samen een liedje bij de boom. Geef je kind desnoods een van de plastic kerstballen om vast te houden. Zo kunnen ze toch met de boom bezig zijn, zonder dat ze er aan zitten. Dan heb je samen een gezellig moment, wellicht een paar mooie foto’s maar geen stress.

Cadeautjes: Het is zo’n prachtig gezicht, al die pakketjes onder de boom. Maar net zoals met de boom zelf: je kunt niet verwachten van een kind dat ze daar afblijven tot het juiste moment gekomen is. Het glinstert, het kraakt leuk en het kan scheuren! En dreumessen begrijpen daarnaast ondertussen vaak ook al dat daar iets leuks in zit. Leg de cadeautjes bijvoorbeeld pas onder de boom vlak voor jullie gaan uitpakken. Zet ze op een tafeltje naast de boom of wellicht in de vensterbank.

Je kleintje eens lekker verwennen met leuke spulletjes is heel verleidelijk. En ook voor familie kan dit een signaal zijn om eens lekker los te gaan in de speelgoedwinkel. Maar 2 cadeautjes zijn voor een kleintje van deze leeftijd al leuk genoeg. Van 10 cadeautjes merken zij weinig. Ze zullen toch toch richten op een aantal specifieke spulletjes. Ook omdat ze het niet eens kunnen overzien. En: een kinderhand is snel gevuld. Toch meer cadeautjes geven? Helemal prima, jullie keuze! Maar je loopt het risico dat je kind enorm overprikkeld raakt wanneer je ook zijn of haar aandacht vraagt bij al die pakketjes.  En…. vaak vinden kinderen het cadeau zelf niet eens interessant: het papier echter wel!  Bespreek dit vroegtijdig met familie. Het is natuurlijk niet leuk wanner je met alle liefde van de wereld cadeautjes hebt gekocht en je mag ze niet geven.

Kerstdiner: Bij het diner hoort vaak uitgebreid tafelen, de verbinding aangaan met elkaar, verhalen delen, het jaar doornemen en soms een speech. Dat is gezellig, maar duurt ook laaaaaang. Voor kleine kinderen té lang. Dus het is raadzaam dit zo in te kleden dat het voor iedereen leuk is. Heb je een 3 gangen-diner? Heel erg leuk, maar van een klein kind kun je nog niet verwachten dat ze al die tijd ook aan tafel blijven zitten. Een aantal tips kunnen zijn:

 • Ga niet te laat aan tafel, of laat je kind vooraf een dutje doen
 • Betrek je kind bij het dekken van de tafel. Bij een baby kun je ze op je arm houden (of in de draagdoek) en vertel wat je aan het doen bent. Zo voelen ze zich betrokken bij het proces.
 • Wil je graag dat je kind aan tafel blijft zitten? Of mag het ook op schoot, of van tafel af om tussendoor lekker te spelen? Het kan een idee zijn klein speelgoed aan tafel toe te laten of misschien kleurtjes?
 • Je mooi servies op tafel (of dat van oma). Heel chique. Maar niet echt geschikt voor kleine kinderanden. Bespaar jezelf verdriet om scherven en kies voor materiaal wat wel geschikt is om aan hen te geven.
 • Zorg dat er eten aanwezig is vaarvan je zeker weet dat je kind het lekker vindt. De traditionele spruiten vinden veel kinderen qua smaak veel te intens. Met eten wat zij lekker vinden blijven ze ook langer geboeid zitten.
 • Zet je kind naast oma, of die grappige oom met gekke gezichten! Die vinden het vaak erg leuk je kleintje bezig te houden zodat ook jij een hap kunt nemen.

Feestkleding: Wie kent ze niet, die prachtige foto’s van kleine kinderen met de haren perfect en schitterende kleding aan. Ik ben er dol op. Mijn kinderen wat minder als ze heel klein zijn. En dat is ook logisch. Want zo’n grote tule rok zit natuurlijk helemaal niet lekker! En een vlek op die dure gelegenheidskleding kan best zuur voelen. Doe je zelf en je kind een plezier. Er is zoveel mooi uitziende kleding te koop waar zij toch comfortabel in kunnen zitten terwijl ze shinen.

Brandgevaar: Je denkt dat het je niet zal overkomen. En wij hopen ook dat het geen enkel kind ooit nog hoeft te overkomen. Maar hoe meer mensen in een ruimte, des te sneller er iets mis kan gaan. Met de feestdagen staan er vaak kaarsjes op tafel, een gourmetstel of hete thee zonder beheer.
Zorg dat dit allemaal buiten het bereik van kleine kinderen staat!
Koop je mooie feestkleding met synthetisch materiaal? Kijk alsjeblieft in het label of het vlamvertragend is. Dat is het meestal niet, maar wanneer dat vlam vat is het ook in no time klaar. Geen leuk onderwerp om bij stil te moeten staan, maar wel van levensbelang.

Op schoot: Nou hebben we alle bovengenoemde prikkels al opgesomd en dan komt een, ogenschijnlijk, onschuldig onderwerp om de hoek. Op schoot bij oma, op schoot bij opa, ome zus, tante zo, vriendin hier, nichtje daar, even bij papa, knuffelen met mama. Kinderen zitten op dergelijke dagen al zo bij 6 verschillende mensen op schoot. Ook dat is heel prikkelrijk voor een baby en een jong kind. Kijk goed naar de signalen die je kind afgeeft. Is het moe, draait het zijn of haar hoofd weg, gaapt het veel, heeft het de handjes veel bij de mond? Neem het dan lekker bij je en geef het even wat ruimte om weer te kalmeren. Wil je liever niet dat iedereen je kind op schoot heeft, maar vindt je het moeilijk hierin je grens te bewaken? Overleg dit met je partner. Zorg dat je vooraf op 1 lijn zit. Je kunt eventueel gebruik maken van een draagdoek! Dan kan je baby bij jou de nodige rust vinden en de stap naar op schoot is wat groter.Is het in de groep echt een beetje te heftig? Sluit je dan even af samen. Geef de voeding bijvoorbeeld even in een andere kamer zonder prikkels. Bedenk je: de visite gaat vanavond weer naar huis, maar jouw kleintje zit dan nog steeds met al die spanning. Een slapeloze nacht kan het gevolg zijn voor jullie.

Daarbij, iedereen doft zich graag lekker op met kerst en doet daar met liefde de nodige parfum bij op. Al deze luchtjes zijn voor kinderen nog veel intenser dan voor ons volwassene. En je kunt je voor veel afsluiten, geur is een van de moeilijkste zaken! Denk maar eens aan de aftershave bij heren vroeger, die uren later nóg op je wangen zat na de drie zoenen.

 

Oud en Nieuw

Vuurwerk:Het lijkt een inkopper. Maar je beseft je pas wat voor herrie dat spul maakt wanneer je een klein kind hebt. Je kunt er voor kiezen om een (strik)mutsje op te doen om je kind te helpen. Misschien een speciale koptelefoon. Of kies de plek waar je die avond bent goed uit. Wonen je ouders misschien in een rustige wijk? Of kies je er zelfs voor te vluchten naar een vakantiepark? Veel parken hebben speciale vuurwerk vrije arrangementen.

Toch lekker thuis? Neem je kind lekker bij je. Vertel wat je hoort en wat je ziet. De kleurtjes buiten vinden kleine kinderen vaak erg mooi. De harde knallen hoef je niet weg te praten, maar je kunt het ook dramatiseren. Dus bij een harde knal kun je rustig met je wenkbrauwen omhoog zeggen, ooeh dat was een harde! Hoorde je dat? De situatie en gevoelens erkennen, ook bij heel kleine kinderen, kan een deel van de lading al wegnemen.

Het vasthouden van sterretjes ziet er mooi uit, en lijkt heel onschuldig. Helaas gebeuren er jaarlijks veel ongelukkig mee. Kledingstukken die vlam vatten, of hete vonken die in ogen van kinderen komen.

Familiebezoek na Oud&Nieuw? Veel mensen zijn “verplicht” de familie en vrienden langs te gaan om elkaar vooral de beste wensen over te brengen. Maar is jouw kleintje helemaal overstuur na die lange spannende avond? Geef dan je grens aan. Maak een andere afspraak, bel, FaceTime of wat dan ook. Maar aangeven dat je kleintje écht te moe is om ook daar nog in mee te doen is geen schande.

Even op adem komen

En dan heb je álles gedaan in het stellen van grenzen en voorbereiden: zit je alsnog met een kleintje die het allemaal wat te veel geworden is!

Een aantal stappen om te co-reguleren met elkaar!

 • Zorg dat je iets vertrouwds bij je hebt voor je kleintje. Een knuffel, een speentje, een favoriete draagdoek of muziekje. Wanneer alles even te veel en te spannend wordt, willen kinderen graag kunnen terugpakken op wat zij wel herkennen en waar zij troost/rust uit halen.
 • Zonder je even af. Bijvoorbeeld boven, een aparte kamer of wellicht zelfs even in de badkamer. Maar gewoon even waar anderen niet komen. Wil iemand graag naar binnen om je te helpen of gezelfschap te houden? Enorm lief! Erken dat ook. Maar blijf wel je grens aangeven. “Wat lief dat je me gezelschap wilt komen houden, maar die kleine vindt alles gewoon even te spannend, dus we willen heel even in stilte en rust weer bijkomen.” 
 • Kijk goed naar je kleintje, bij ieder signaal dat het te veel is, te spannend, het ze stoort of ze niet meer uit de leuke situatie kunnen komen ( dus bijvoorbeeld heeeel lang de slappe lach hebben om opa die grappig doet), haal ze er dan uit. Want dat plezier slaat sneller om dan je lief is.
 • Praat tegen je kleintje
 • Zing voor hem of haar
 • Lees een verhaaltje voor
 • Zorg dat dutjes niet worden overgeslagen of ingekort

Maar vooral: leg de lat niet te hoog. Voel je niet schuldig omdat je deels afwezig bent van het festijn. Stress rond de feestdagen maakt het voor niemand leuker.

Grenzen bewaken

Het kan enorm moeilijk zijn om aan te geven dat je iets niet wilt/kunt/gaat doen. Zeker niet wanneer dit altijd al de traditie is geweest of wanneer je juist nieuw bent in een situatie. Probeer je allereerst te bedenken dat mensen blijkbaar genieten van jouw aanwezigheid en de feestdagen met je willen doorbrengen.  En dat het natuurlijk jammer gevonden wordt wanneer je niet of onvolledig meedoet. Maar, dat is niet “jouw probleem”. Dat klinkt heel lelijk, maar zo bedoelen we het niet!  Een paar tips om je grenzen aan te geven en te zoeken naar compromissen.

De situatie waarin tradities al jarenlang (soms zelfs generaties) hetzelfde zijn, kunnen het meest lastig zijn om te  “doorbreken”. Dat zijn de festiviteiten waarvan je vooraf weet: die worden niet meer besproken, dat is gewoon de norm. Probeer op tijd(!) aan te geven dat jullie dit anders willen invullen. Ga in overleg met je partner en bespreek met elkaar waar de knelpunten zitten. Is dat vooral de lengte van de dag en het gebrek aan tijd/ruimte om een dutje te realiseren? Probeer dan te denken in mogelijkheden.
Een paar praktische voorbeelden:

Ga een rondje rijden met de auto wanneer de  kleine een dutje moet doen. Niet het meest ideaal, maar wellicht wel een tussenoplossing
– Maak gebruik van een draagdoek. Is de ruimte toch te druk? Kijk dan of het weer het toestaat om lekker buiten een wandeling te maken
-Is het vlakbij huis? Kijk dan of een van jullie tussendoor even naar huis kan met de kleine voor een dutje/rustmoment.
– Of kijk of een van jullie de dag wel vanaf het begin meedraait en de ander later komt met de kleine.
-Sluit later aan bij de dag. Bijvoorbeeld na de brunch of de activiteit.
– Zie je er echt helemaal tegenop? Wil je helemaal niet meedoen omdat het allemaal te veel is? Doe dit dan ook niet. Dat is wellicht niet zo leuk voor de organiserende partij, maar zij zitten vannacht niet met een overstuur kind terwijl ze stuk gaan van vermoeidheid.

Je hoeft de gastrol niet op je te nemen! Verwachten ze dat jij/jullie dit jaar de boel organiseren? Dat hoeft niet/kan ook anders. Een feestdag voorbereiden kan veel werk zijn, zeker met een jong kind in huis! Dus kijk naar andere opties:

– Opper een  “casual kerst” (of andere feestdag). Waarbij jullie een jaar niet in de nette kleding gaan, maar misschien juist voor de lollige kersttruien gaan.
– Laat iedereen iets meenemen voor de maaltijd. Zo komt er een gevariëerd menu op tafel met wellicht de nodige verrassingen. Let wel op dat je met elkaar een beetje afstemt voor welke gang mensen eten meebrengen, anders zit je straks een avond lang aan niets dan toetjes (wel lekker).
– Of maak het helemaal makkelijk en bel een cateraar! (Bespreek wel vooraf met je visite of jullie de kosten delen en hoe dan.)
-Ruil het om met een ander in het gezelschap. Doen jullie het dit jaar? Zijn wij de volgende keer in jullie plaats.
– Weigeren. Passen andere manieren jullie echt niet, geef dan aan dat het jullie niet gaat lukken. Dat je niet weet waar je moet beginnen en niet kunt beloven dat het geregeld zal zijn. Maar geef dit wel op tijd aan! Want wanneer mensen tot Kerst denken dat Oud&Nieuw dit jaar bij jullie thuis is, maar dat gaat plots niet door? Kan dat voor scheve ogen en stress zorgen. Vind je dit lastig? Dat begrijpen wij wel… denk aan opties als: “we kijken er enorm naar uit de feestdagen met jullie door te brengen. We weten alleen echt niet hoe we  *….* voor elkaar krijgen, we hebben het er over gehad en besloten dat *….* onze grens is. We begrijpen goed dat dit voor jullie ook even schakelen is, daarom kijken we graag naar een optie waar iedereen zich prettig bij voelt en een fijn feest kan vieren”. Je geeft daarmee namelijk aan dat je er in de basis gewoon veel zin in hebt en het niet doet om ergens onderuit te komen. Dat je begrijpt dat dit voor de andere partij even wennen is, dat je samen wilt kijken naar een andere optie en dus openstaat voor hun mening/gevoel.

Tip: BEL of ga langs. Dit soort berichten komen via geschreven taal vaak niet lekker over. Terwijl veel mensen het heel spannend vinden om te bellen, een grens aan te geven in iemands gezicht, is het vaak wel de manier waarop je intentie het beste over komt. Maar blijf vooral op je strepen staan!

Vind je dit toch allemaal te spannend? Dan is er nog altijd de laatste optie: vooral niets zeggen en op kerstochtend belle dat je kleintje de hele nacht wakker heeft gelegen van (oorpijn/doorkomnde tandjes/prikkels/buikpijn) en dat jullie dus wat later komen. Misschien niet zo netjes, maar wij doen alles om je te helpen 😉

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Miluška Flooren-van Eekelen

Miluška Flooren-van Eekelen

Miluška is de oprichtster van Liefdevolle verwachting en eigenaresse van Liefdevol Dragen.
Skip to content