Niets om je voor te schamen ? !!

Home / Blog / persoonlijk / Niets om je voor te schamen ? !!

We hebben het dan over schaamhaar. Om maar even ter zake te komen!
Veel vrouwen hebben een haat-liefde verhouding met het haar op hun lichaam. En je kunt je wellicht afvragen of een blog over schaamhaar nu daadwerkelijk nodig is?! Liefdevolle verwachting verteld en schrijft over alles wat je kunt verwachten in de eerste 2 jaar in je nieuwe leven als ouder. En daar hoort ook dit onderwerp bij!

Zeker met een aankomende bevalling is het haar in de schaamstreek ets waar veel vrouwen mee bezig zijn. Moet ik het wel of niet scheren? Wat is normaal?  Wat vinden ze ervan wanneer ik daar geschoren klaar lig? Wat vinden ze wanneer ik een volle bos haar heb? Hoe kan ik er nog bijkomen? Zou mijn partner het willen scheren? Dit blog gaat echter over een paar andere zaken rondom het schaamhaar;  waarom heb je schaamhaar?  Wat is de functie er van?  En wat is “normaal”?

Vooropgesteld: jouw schaamhaar, jouw keuze! We roepen niet op tot een ban op scheren. Je kunt het misschien mooier vinden, of prettiger, het is allemaal oké! Maar we leggen wel graag uit wat de functie er van is, en welke gevaren er schuilen achter ontharen.

Een ketting van een vulva?! Het is een creatie van kunstenares Denise Rosenboom genaamd de "pussy pendant"

Eerst even die naam… Schaamhaar.  Alleen al de naam schreeuwt dat je je ergens voor moet schamen. Voor het haar zelf? Voor de vulva? Welke van de twee “moet”  ik nou verstoppen?!  Je hoeft je helemaal nergens voor te schamen. Schaamstreek doet echter anders vermoeden. De naam vindt de afkomst vermoedelijk in de Bijbel. Woorden zijn heel krachtig, ze doen iets met hoe wij kijken naar dingen. In het Engels spreken ze van pubic hair, haar dat verschijnt in de pubertijd. Dekt de lading volledig zou je zeggen. Ik ging eens op zoek naar een ander woord voor schaamhaar. Ik kwam uit op een lijstje van Wikipedia met een aantal  woorden op een rij: bermudadriehoek, brillospons (= alles er nog op, maar wel kort in de vorm van stekeltjes), bush, damestuintje, gazon, gevarendriehoek, grasveldje, hairy popper (veel vrouwelijk schaamhaar), junglestrip (streepje in de vorm van een landingsbaantje), oerwoud, ontplofte mol (veel schaamhaar), pakje shag, shag op de rails, streepje, vachtje

Niet alles is nou even vriendelijk…

De functie van schaamhaar

Wat je mening ook is in het opzicht van mooi, het heeft een reden dat het er zit. We zijn in een soort staat gekomen als maatschappij, waarin kaalheid wordt gezien als hygiënisch. En ik moet dan denken aan een baard met etensresten erin verstopt, alsof er daar beneden klontjes aan de lange draden hangen ofzo. Ja sorry, ik ben een beelddenker…

Allereerst heeft het zelfs een functie in het opwinden van de ander. De feromonen (hormonale geurstoffen) die we uitscheiden, worden “bewaard” en verder verspreid door het schaam- en okselhaar. Die geur maakt vrouwen aantrekkelijk voor de potentiële sekspartner.

Laten we dan ook even bij de seks blijven. Het haar “down under” voorkomt ook dat de seks pijnlijk wordt door schurende huid. Daarnaast kunnen de labia (in de volksmond schaamlippen) minder gevoelig worden doordat zij niet meer beschermd worden door het haar en dus de hele dag bloot staan aan wrijving van je ondergoed.

In het verleden werd ook voorafgaand aan een opreatie het te behandelen gebied geschoren. Want er werd gedacht dat het hygiënischer zou zijn wanneer er geen haren rondom het te behandelen gebied aanwezig was. Ondertussen weten we dat met het verwijderen van het haar, er allemaal microscopische wondjes ontstaan -Ik heb begrepen dat het op sommige plekken nog wel gebeurd-. Daardoor ben je vatbaarder voor allerhande (seksueel overdraagbare) bacteriën. Zeker gezien de vulva en de liezen een warme, wat vochtige omgeving zijn, is het de perfecte omgeving om voor eze ziekmakers eens lekker te broeien. Ken je dat gevoel wanneer je al dat haar afgeschoren hebt, en het dan kriebelt en jeukt of brandt? Dat is dus precies wat er mis is. Al je haarzakjes zijn geïrriteerd, raken ontstoken en je huid droogt enorm uit van al dat scheren. Haartjes kunnen ingroeien en in sommige gevallen lopen mensen een abces op!

 

Wat jij als normaal ziet wordt gevormd door wat je om je heen ziet en wat je eigen ervaringen zijn. Daarin speelt media een grote rol maar ook zeker hoe mensen in je directe omgeving dit uitdragen. Had je moeder bijvoorbeeld schaamhaar of okselhaar? Als moeder zijn dat keuzes over je lichaam waar je je niet altijd helemaal van bewust bent dat ze ook een grote functie in de voorlichting hebben. Jouw kinderen zien jullie lichaamsbeharing namelijk ook. Horen hoe jij er over praat (of juist niet). Je kunt bijvoorbeeld heel mooi laten zien dat je het ene moment wel alles afscheert omdat je dat graag wilt en het andere moment juist niet. Of dat je altijd de keuze maakt het te scheren/te laten staan.

Een andere grote bron van invloed hierop zijn leeftijdsgenoten. Hoe praten zij daarover? Daar heb je als ouder weinig tot geen invloed op natuurlijk. Ook hoe het onderwerp naar voren komt in comedy series, tijdschriften, reclames, films en ga zo maar door.

Vooropgesteld: jouw schaamhaar, jouw keuze! Je kunt het misschien mooier vinden, of prettiger, het is allemaal oké! Maar we leggen je wel graag even uit wat de functie er van is, en welke gevaren er schuilen achter ontharen. Je bent  volwassen, je kunt zelf goed beslissen wat je wilt. Maar onthaar alsjeblieft omdat jij het wilt. Niet omdat je partner, of wie dan ook, dit van je verlangt of omdat je denkt dat het zo hoort.

.

 

Geen zorgen!

Maak je alsjeblieft geen zorgen over de mening van de mensen die je zorg moeten verlenen rondom de geboorte van je kleintje. Zij zijn bezig met het wonder dat zich voltrekt, en zij weten waar schaamhaar voor dient. Kom je iemand tegen die daar raar over doet? Het zegt meer over zijn of haar oppervlakkigheid dan over jou

Hygiëne

Het is erg belangrijk dat je hygiënisch omgaat met je schaamstreek. Wat is dat dan precies?

  Dagelijks wassen (1 keer is voldoende) met water. Water erover heen spuiten en klaar is niet voldoende. Je moet er echt even met je washand of je handen overal langs.
Zeep is niet nodig. Ook dat is zo’n heerlijk marketingproduct. Je vagina heeft een eigen zuurgraad die precies past bij jouw lichaam en ook een rol heeft in de vruchtbaarheid én het afweren van schadelijke bacteriën. Dat om zeep helpen met zeep ( ja ik vond hem grappig) kan er juist voor zorgen dat je gevoelig wordt voor een candida infectie. Dat wil zeggen: een schimmelinfectie
Droog na het wassen alles goed af! Want anders blijft het vochtig, dat wordt na een poosje warm en als bacteriën ergens gek op zijn, zijn het warme vochtige plekjes
Trek dagelijks schoon ondergoed aan, het liefst niet al te synthetisch (want sneller warm en broeien, en dat vonden de bacteriën zo lekker) en slaap vooral lekker naakt, of met een schone onderbroek.
Was je  na de seks. Ja je valt zo heerlijk in slaap na het hoogtepunt, maar het is niet zo verstandig. Raadzaam is het ook om even goed te plassen en daarna niet alleen je handen- maar dus ook je vulva te wassen.
Kies je er voor om te scheren? Gebruik een schoon mesje! Pak niet het mesje dat je man voor zijn gezicht gebruikt, deel je scheermes niet met andere gezinsleden.
Er zijn naast scheren vele andere opties van ontharen, lees je in op de mogelijkheden en de eventuele risico’s die daar aan vast zitten. Volg alsjeblieft goed de handleiding of kies voor een professional om dit voor je te doen.

“Normaal”
Het is normaal dat er haar groeit op je lichaam. Het is normaal dat je je druk maakt om het haar op je lichaam en wat je daar wel of niet mee doet. Het is normaal om daar over te praten. Wat niet normaal is:  andere mensen aanvallen op hun keuze omtrent schaamhaar.  Of iedere andere vorm van lichaamshaar dan ook. Niet gericht op vrouwen en ook zeker niet op mannen. Het is niet onhygiënisch (juist niet), het is niet overbodig en het is niet aan een ander om jou het gevoel te geven dat wat jij doet, niet oké is.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Miluška Flooren-van Eekelen

Miluška Flooren-van Eekelen

Miluška is de oprichtster van Liefdevolle verwachting en eigenaresse van Liefdevol Dragen.
Skip to content