Seks met een bolle buik

Home / Blog / Seks / Seks met een bolle buik

Seks tijdens de zwangerschap is anders dan voor je in verwachting was. De eerste maanden hoeft dit nog niet persé zo te zijn, maar zeker wanneer de buik begint te groeien, komen er wat veranderingen. In dit blog nemen we de drie grote stadia van de zwangerschap door met aparte aandacht voor het echte laatste stukje.

Het eerste trimester

Waar je het misschien niet verwacht, kan tijdens het eerste trimester al veel veranderen in je seksuele relatie! Hoewel je nog geen buik hebt die “in de weg zit”, hebben veel vrouwen wel last van  de hormonale veranderingen. Veel vrouwen ervaren een daling in het libido tijdens deze eerste weken. En als je kijkt naar de symptomen die veel vrouwen hebben is dat ook wel begrijpelijk. Denk aan misselijkheid, vermoeidheid, het vasthouden van vocht en stemmingswisselingen. En wat ook veel mensen zich niet beseffen is dat ook deze moeders in spé veel last kunnen hebben van lichamelijke pijn in bijvoorbeeld het bekken of de (onder)rug. Dit komt dus niet door de omvang van de buik maar door de hormonale veranderingen. En denk eens aan de toename van de gevoeligheid in de borsten? Waarbij soms de lichtste aanraking je al door het plafond kan laten schieten.  Tel daar de spanning bij op die veel jonge ouders hebben,  want die eerste 12 weken blijven gewoon erg spannend, maakt dat toch een hele rij met redenen om even niet met je hoofd bij de seks te zijn.

Voor de partner zijn deze eerste weken vaak nog erg ongrijpbaar. Ze moeten nog erg wennen aan het idee dat er een baby komt en dat is nog een vrij abstract gegeven. Want aan de moeder in spé is nog niet veel te zien dat verraad dat er een kleintje komt.

Het tweede trimester

Zo richting de 20 weken geven veel vrouwen aan dat de wereld van het zwanger zijn plotseling heel anders wordt. De meeste vrouwen merken dat de ernstige vermoeidheid is afgenomen, sommigen hebben juist plotseling bakken vol energie die niet op lijkt te kunnen gaan (pas op! Daarmee kun je erg snel over je grenzen heen gaan). De misselijkheid is bij de meesten niet meer zo overheersend aanwezig als  daarvoor en misschien kun je je baby al voelen bewegen in die ,nu wellicht nog, kleine bolle buik. Daarmee samen keert ook vaak de zin in seks weer wat meer terug! 

Maar met het groeien van de buik komen er wel wat extra obstakels om de hoek kijken. Niet alle posities tijdens de seks voelen altijd nog prettig. Dus dat kan een extra uitdaging vormen. Daarnaast wordt het concept baby voor de aanstaande vader steeds meer tastbaar met die zichtbare buik. Zeker wanneer zij de baby kunnen voelen schoppen wanneer ze een hand op de buik leggen, daalt de realiteit meer in. Vaders, maar ook zeker moeders, kunnen zich zorgen gaan maken over de baby tijdens de seks. Wat maakt de baby mee van de seks? En kan de penetratie de baby pijn doen of beschadigen? Geen zorgen. De baby zit meer dan goed beschermd in de baarmoeder.

Niet alle vrouwen voelen zich prettig in hun lichaam met de nieuwe rondingen. Je tepelhof wordt tijdens de zwangerschap groter en donkerder van kleur, de borsten worden vaak wat groter, de buik groeit en wellicht kom je wat gewicht aan of hou je misschien vocht vast waardoor je gezicht voller oogt. Dus waar sommige vrouwen zich meer sexy dan ooit voelen, kan dat ook compleet de andere kant op slaan. En zin hebben in seks terwijl je je niet prettig voelt in je eigen lichaam is veel moeilijker.

Het derde trimester

Lichamelijk kan je het nu een stuk zwaarder krijgen. Denk aan de flink groeiende buik, veel vrouwen gaan vocht vasthouden, de vermoeidheid die vaak weer om de hoek komt spieken. Vaak ga je je nu richten op het laatste stuk en het ontmoeten van jullie kleintje. De laatste klusjes moeten worden gedaan, misschien zit je wel volop in de nesteldrang, werk je naar je zwangerschapsverlof toe en wil je vooral in je zwangere bubbel verstoppen. De sterkere bewegingen die je baby maakt kunnen ook zorgen dat je minder opgewonden bent. De fysieke- en mentale voorbereiding op het einde nemen vaak het libido van vrouwen weer weg. De partner wordt vaak voorzichtiger en is bang de zwangere pijn te doen of weet niet welke posities allemaal nog haalbaar zijn.

Hoogzwanger! – de laatste weken

En dit alles kan ook weer veranderen bij het daadwerkelijke (bijna) einde. Misschien proberen jullie met het hebben van seks zelfs wel de weeën op te wekken. Helemaal geen gek idee! Want door de ontspanning, de oxytocine die vrij komt, het orgasme zelf en het sperma van je partner kunnen hieraan bijdragen! Dat laatste heeft te maken met het hormoon prostaglandine. Dit helpt de baarmoedermond zachter te maken te “rijpen”. Seks is dan niet altijd een kwestie van lust en de behoefte van dicht bij elkaar zijn. Maar wellicht vooral om te kijken of er een zetje kan worden gegeven om de baby geboren te laten worden. Kom er uit, baby! 

Je mag echter geen seks meer met elkaar hebben wanneer de vliezen gebroken zijn! Dit heeft te maken met infectiegevaar voor de baby.

Orgasme tijdens de zwangerschap

Het kan zijn dat een orgasme tijdens de zwangerschap anders voelt. Heel soms is er ook sprake van een beetje bloedverlies, dit komt vooral doordat de cervix (de baarmoedermond) nu heel goed doorbloed is. Wanneer de penis van de man daar tegenaan stoot, kan dit een lichte bloeding teweeg brengen. Sommige vrouwen kunnen nadien ook last hebben van harde buiken. Dit is niet erg en met rust gaan deze vanzelf weer over! Maak je je zorgen? Twijfel je of jouw pijn normaal is? Leg dit dan voor aan jouw zorgverlener!

Geen garantie voor de toekomst

Iedere zwangerschap is anders. En dat geldt ook voor seks tijdens de zwangerschap. Het kan iedere zwangerschap anders zijn. Van helemaal geen zin hebben tijdens de eerste zwangerschap, tot niet van elkaar af kunnen blijven in een volgende zwangerschap. Ook de voorkeur van posities of de mogelijkheden kunnen anders zijn.

Het kan ook andersom

Niet alle vrouwen hebben minder zin in seks! Het kan ook juist de andere kant op werken. Er zijn ook wel moeders in spé die zich ultiem vrouw voelen nu zij zwanger zijn en daardoor meer opgewonden zijn. Het kan ook komen door de hormonale veranderingen en de verhoogd doorbloeding van de vulva. Hier wordt echter minder over gesproken. Grapjes in films, boeken en tussen vrienden gaan meestal over “vrouwen die niet meer willen”. En waar ook weinig aandacht voor is zijn mannen die juist een verhoogde zin in seks hebben omdat ze het zwangere lichaam van hun vrouw zo enorm mooi vinden.

Ruzie

Het is natuurlijk enorm jammer wanneer de verschillende behoefte rondom seks zorgt voor wrijving in de relatie. Want de behoefte aan seks is meer dan de drang naar een orgasme. De liefde bedrijven is een belangrijke manier van affectie binnen een relatie. Het verbindt je met elkaar. Aangeven dat je graag intiem wilt zijn met de ander is dan ook wel een manier van zeggen dat je graag bij de ander wilt zijn. Toch heeft het een wat platte lading voor veel mensen en het niet- of “verkeerd” uitspreken van behoeftes kunnen leiden tot hevige ruzies! De belangrijkste en beste manier om dit te ondervangen is dan ook: communiceren. Spreek uit dat je elkaar mist, dat je graag intiem wilt zijn. Maar de een zijn behoefte aan seks met de ander staat niet gelijk aan “recht hebben op”. 

Het praten met elkaar over je wensen en gevoelens is slechts een startpunt van waaruit begrip voor elkaar situatie komt en kijken op welke manier je elkaar tegemoet wilt komen op dit gebied. Lees daar hier meer over. En waar er vaak gedacht wordt dat het dus de vrouwen zijn die minder seks willen waardoor ruzie ontstaat, kan dit net zo goed andersom zijn! Het meest belangrijke hierin is: heb respect voor elkaar, lach elkaar niet uit, neem de wensen van elkaar serieus en ga niet over elkaars- en eigen grenzen heen! Want bijna geen enkel onderwerp ligt zo gevoelig in een relatie als intimiteit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Miluška Flooren-van Eekelen

Miluška Flooren-van Eekelen

Miluška is de oprichtster van Liefdevolle verwachting en eigenaresse van Liefdevol Dragen.
Skip to content