Seks na de zwangerschap

Home / Blog / Seks / Seks na de zwangerschap

Na de bevalling is seks voor veel mensen niet het eerste waar ze aan denken . Je verloskundige zal echter wel met je gaan praten over intimiteit na de bevalling!
In dit informatieve blog lees je over de feiten, de fabels en het weer opstarten van je liefdesleven. Beschreven vanuit het perspectief van de vrouw, maar ook zeker de man!

Wanneer “mogen” we weer?

Het is niet verstandig direct na de bevalling weer seks te hebben. In deze kwetsbare periode bestaat er namelijk een vergroot risico op infecties. Belangrijk is dat er helemaal geen bloedverlies meer is en dat er geen sprake is van wondjes in en rond de vagina. Artsen raden, samen met het wegblijven van vloeien, tussen de 6 en 8 weken aan om te wachten met penetratie.

Wanneer willen we weer?

Zin in seks na de bevalling is erg persoonlijk. Veel stellen wachten tussen de 4 en 8 weken tot ze weer beginnen aan seks met penetratie.  Zowel vrouwen als mannen vinden het vaak spannend om na de bevalling weer te beginnen met het hebben van seks. Zowel vrouwen als mannen vinden het vaak spannend om weer te gaan beginnen met seks na de bevalling. Beide hebben ze daar eigen redenen voor en die zijn belangrijk om uit te spreken!

De vrouwen:
Het eerste waar de meeste vrouwen over nadenken is: gaat het geen pijn doen?
Een heel logische gedachte! En ja, het kan soms zeker zeer doen. De vagina kan gevoeliger zijn, zeker wanneer er sprake is van hechtingen, een  episiotomie ( inknippen) of een ernstige ruptuur. 
Het is dan vooral belangrijk dat je goed ontspant. Houdt de pijn aan, stop dan. Spreek uit dat je pijn hebt en zoek samen eventueel naar een manier waarop dit beter is. Maak je je zorgen of is de pijn heel erg, neem dan contact op met je zorgverlener!

Veel nieuwe moeders zijn onzeker na de bevalling over hun lichaam. Naast bijvoorbeeld striae en wellicht extra kilo’s, maken sommige vrouwen zich ook zorgen over hun vagina en hoe haar man deze zal ervaren. Zal hij hem nog wel “strak” genoeg vinden bijvoorbeeld. Maak je geen zorgen, de vagina is geen elastiek waar de rek uit gaat. Je vagina is er voor gemaakt om een baby geboren te laten worden en daarna weer te slinken.

De mannen: 
Het is zeer onterecht om te denken dat niet ook de vaders de eerste keer (of zelfs keren) seks na de bevalling spannend vinden. Het is dan ook niet niks! Je kind geboren zien worden, je vrouw oerkrachten zien hebben doorstaan, of misschien wel een buikoperatie zien hebben ondergaan (een keizersnede). Ze kunnen  erg bang zijn hun vrouw pijn te doen. Ook zijn er genoeg mannen die aangeven dat ze de vagina sinds de geboorte zijn gaan zien als iets “heiligs”. Het wonder dat hun baby het leven heeft gegeven en wat zij niet willen onteren. Aanstellers? Nee, absoluut niet. Dit zijn heel normale gevoelens. Praat er dan ook over met elkaar. Seks gaan ontwijken met smoezen kan leiden tot ruzie. Wanneer je vrouw aangeeft graag intiem met jou te willen zijn en jij hebt steeds een reden dit niet te willen (lees: smoesjes) kan zij zich afgekeurd en onaantrekkelijk voelen. Praat over je gevoelens en zoek samen naar een manier van intimiteit die voor beide partijen goed voelt.

Heb jij al wel weer behoefte om seks te hebben maar is je vrouw er niet klaar voor? Dan is er maar 1 ding wat je kunt doen: wachten.  Blijf in gesprek met elkaar en kijk waarin jullie behoeftes wel gelijk zijn en geef deze een invulling.

Wanneer we niet willen

Het is helemaal niet gek wanneer je als verse ouders geen zin hebt in seks. Het is niet terecht om te denken dat alleen vrouwen een vermindering van zin in seks kunnen ervaren. Het extra probleem voor mannen is echter dat hier niet veel over wordt gesproken wat ze het gevoel kan geven dat er iets mis is met ze. Vrouwen worden soms juist raar aangekeken wanneer ze relatief snel na de bevalling wel weer behoefte hebben aan seks.

Er zijn meerdere factoren die een rol kunnen spelen in het geen zin hebben in seks.

Vermoeidheid: Van de bevalling, het fysieke herstel maar ook van de gebroken nachten, de soms lange dagen, alle nieuwe ervaringen, de visite, je werk, bezig zijn met je kleintje en ga zo maar door. Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom jullie nu moe zijn. Een oplossing kan zijn om niet tot de romantische avond te wachten met seks, maar gebruik te maken van de ochtenduurtjes. Erg gesteld op het donker? Dan wordt het gordijnen dicht of je wekker vroeg zetten – grapje natuurlijk dat laatste.

Verschuiving in de hormonen
Zowel bij mannen als bij vrouwen gebeurd er genoeg op het niveau van hormonen wat invloed kan hebben op je libido. Zeker wanneer je borstvoeding geeft kan dit zorgen dat je zin in seks minder is.

Seks hebben maakt dat je zin krijgt in seks.
Dat klinkt een beetje gek maar het werkt wel zo. Wanneer je seks hebt met elkaar raak je meer met elkaar verbonden, maak je minder ruzie en vloeien de liefdeshormonen rijkelijk. Seks wordt vaak gezien als heel banaal, maar het is wel degelijk een basisbehoefte van mensen. En misschien herken je het wel, wanneer je al wat langer geen seks hebt gehad met elkaar is het soms ook wat moeilijk om de draad weer op te pikken, dat werkt natuurlijk in dit scenario met al die extra factoren niet erg me!

Maak je vooral geen zorgen dat je geen zin hebt in seks. Het zegt niet dat het nooit meer terug komt of dat je uitgekeken bent op je partner!  Geef jezelf de tijd en leg er niet te veel nadruk op.

Vruchtbaarheid

Het lichaam van de kersverse moeder heeft een enorme topprestatie geleverd!  En met je handen vol aan je nieuwe gezin en het fysieke herstel zit je waarschijnlijk niet direct te wachten om nu direct weer zwanger te worden. En ook voor je lichaam is het veel beter om het de tijd te geven weer te herstellen. Maar rondom de vruchtbaarheid na je bevalling is voor veel mensen niet alles helemaal duidelijk. Zo denken veel mensen dat borstvoeding een goede anticonceptie is. Dit is zeker niet het geval! En wees je er van bewust dat er eerst een eisprong moet plaatsvinden voordat er een menstruatie komt. Dus seks hebben zonder voorbehoedsmiddel tot je ongesteld wordt is ook geen veilig plan.  Wil je graag weer seks hebben maar zie je op tegen condooms? Informeer je dan goed over alle opties. Want geef jij borstvoeding en gebruikte voorheen altijd de pil? Dan is dit nu geen geschikte combinatie. De pil kan er namelijk voor zorgen dat jouw productie terugloopt en de hormonen zouden via de melk zelfs bij je kleintje kunnen komen.

Uitzoeken wat voor jou de beste methode is? Ga eens langs bij je huisarts en overleg met je partner wat de opties zijn. Helaas is er op dit moment nog geen anticonceptie voor mannen behalve het condoom en sterilisatie.

Orgasmes

Deze kunnen na de bevalling anders zijn. Misschien vindt je het als vrouw moeilijker om een orgasme te krijgen. Ook kunnen ze anders voelen. Bijvoorbeeld intenser of pijnlijk. Over het algemeen trekt dit na een tijdje weer weg. Blijf je pijn houden of maak je je zorgen? Neem dan altijd contact op met je arts.

Borstvoeding

Dat borstvoeding de beste voeding is voor je baby weten we. En waar borstvoeding enorm veel goede en mooie kanten heeft, kan het in het geval van seks soms een beetje de moodkiller zijn.

Het kan namelijk zo zijn dat de vagina minder makkelijk vochtig wordt. Wat wel nodig is voor plezierige penetratie. Je kunt kijken naar opties als glijmiddel of een langer voorspel. Het lastige bij dat laatste is dat seks de eerste weken vaak vooral draait om vlugge momentjes pakken.

Je borsten kunnen gevoeliger zijn wat het in deze ook wellicht onplezieriger kan maken. Denk aan zere tepels of aan volle borsten van de stuwing. Waar je vroeger wellicht veel minder gevoel had in je borsten, of ze misschien onderdeel waren van de seks, springen veel vrouwen nu tegen het plafond van het idee dat er aan de dames wordt gezeten. Dit hoeft niet te betekenen dat het ook altijd zo zal blijven. Stop je straks weer met de borstvoeding zal deze hevige gevoeligheid weer weggaan.

Sommige vrouwen lekken melk vlak voor- of tijdens een orgasme. Dit kan je als heel vervelend ervaren en de eerste keer zal het ook wel wennen zijn. Wees niet bang dat je de hele voeding zal weglekken, het is meer een toeschietreflex. Vindt je dit vervelend? Dan zou je bijvoorbeeld je bh aan kunnen houden tijdens de seks, eventueel met borstkompressen erin. Ook zou je kunnen overwegen om te kolven voor de seks. Maar die gebeurt natuurlijk niet altijd gepland!  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Miluška Flooren-van Eekelen

Miluška Flooren-van Eekelen

Miluška is de oprichtster van Liefdevolle verwachting en eigenaresse van Liefdevol Dragen.
Skip to content