Geen tanden poetsen!

Home / Blog / Uncategorized / Geen tanden poetsen!

Wanneer je dreumes geen tanden (meer) wilt poetsen en jij geen vrij worstelen wilt toepassen iedere ochtend en avond, hebben wij een aantal tips voor je!

Vanaf het doorprikken van het eerste tandje was jij daar braaf met je borsteltje en speciale baby tandpasta. Dat vond je baby reuze interessant, dat grappige lange ding met kleurtjes en die haartjes die zo kietelen. Tandenpoetsen hadden jullie onder de knie! Het was een immer aanwezig onderdeel van de dagelijke verzorging. Misschien had de tandarts tijdens jouw eigen controle zelfs al even in de mond gekeken naar die mooie glimmers.

En nu? Sta je in de badkamer met een woest mensje dat alleen al de aanblik van de tandenborstel doet gruwelen. En hoe nu verder? Waar je in heel veel situaties kunt denken: jouw leven, jouw keuze! En het vooral allemaal kunt laten varen in het kader van “pick your battles” – denk aan een dagje haren kammen overslaan of het knippen van de nagels dat kan wachten tot een beter moment- , is dat bij tandenpoetsen iets wat je beter niet kunt doen. Want het niet goed verzorgen van het melkgebit kan heel nare gevolgen hebben. Denk aan gaatjes en tandvleesontsteking,  ook voor het volwassen gebit is het belangrijk dat het melkgebit goed verzorgd wordt.

Waar komt die plotselinge weerzin vandaan? Dat kan aan meer dingen liggen. Het kan zijn dat, net als met het hechtingsproces, het jonge kind gaat steeds meer begrijpen dat ook zij ergens zeggenschap in hebben. Dat hun acties iets doen met de omgeving. Ze ervaren steeds meer dat ook zij iets in te brengen hebben en zeker wanneer dit om autonomie gaat is dat een belangrijke stap. Je kleintje hierop in de houtgreep nemen en poetsen onder dwang geeft een signaal dat niet zij, maar de persoon “boven hen” de baas is over hun lichaam. En een eerste reactie zal dan ook zijn dat ze daar met nog zwaarder geschud tegenin gaan. Dit kan resulteren in  een ouder en een kind die bij ieder verzorgingsmoment “tot de tanden gewapend” de strijd in gaan.

Natuurlijk zijn er tal van andere redenen die hier bij zouden kunnen passen. Heb je wellicht de tandpasta recentelijk vervangen met een ander merk? Gebruik je een andere tandenborstel tot nu toe? Is er überhaupt iets anders in de routine? Wellicht vindt je kleintje het geluid van tandenpoetsen vervelend, is de volgorde niet naar wens, voelen de haren van de borstel gek aan, vindt hij/zij het spannend dat er van alles in de mond wordt bewogen wat ze niet kunnen zien. En waar een heel jonge baby prikkels vooral nog ervaart en daarna pas reguleert en eventueel reageert, is dat bij een dreumes heel anders! Dus dat zij in de maanden daarvoor hier niet op reageerden, zegt niet dat ze nu overdrijven of een spelletje met je spelen.

Had je kleintje eerder nooit problemen met het tandenpoetsen? Dat zegt niet dat er nu overdreven wordt of dat er een spelletje met je wordt gespeeld.

We hebben een aantal tips en trucs op een rij gezet voor het tandenpoetsen. Daarmee hopen we je een klein stukje op weg te kunnen helpen en de druk wat van de situatie af te halen.

 • Poets je eigen tanden waar je kind bij is. Zo zien ze dat het een handeling is die normaal is en niet raar of eng, gewoon bij de dagelijke bezigheden hoort en dat ook jij daar niet aan ontkomt. Een dreumes leert de meeste handelingen daarnaast nog steeds vooral door de omgeving te observeren.
 • Zorg voor regelmaat en voorspelbaarheid. Zeker met een jong kind moeten sommige gewoontes een beetje hun plek nog vinden. De dreumes heeft behoefte aan een zekere mate van voorspelbaarheid en continuïteit. Wij begrijpen heel goed dat het je plotseling te binnen kan schieten tijdens het badje dat de parels nog gepolijst moeten worden. Dan grijp je het liefst direct naar de tandenborstel om het even snel te doen. Maar kies liever voor een vast moment. Bijvoorbeeld iedere ochtend nadat jij net zelf je tanden hebt staan poetsen en voor het naar bed gaan.
 • Naast dat het voor de tanden belangrijk is netjes elke dag te poetsen, is het dat ook voor het inslijten van de gewoonte bij je kind. Een gezonde routine hebben in de mondverzorging vanaf een vroege leeftijd helpt je kind dat ook door te zetten wanneer het ouder is
 • Hou het een beetje leuk. Je hoeft geen cursus clown te volgen om je kind geamuseerd te houden tijdens het poetsen. En volledig in de trucendoos is ook niet de bedoeling. Maar er zijn kleine dingen die het poetsen net wat aangenamer kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan een grapje, een versje of gek gezicht
 • In het zelfde licht als het vorige punt: zing een liedje rondom het tandenpoetsen. Onder dit lijstje met opsommingen kun je een filmpje vinden naar een vrolijk voorbeeld.
 • Laat je kindje zelf zijn of haar tandenborstel uitkiezen. Natuurlijk is het prettig wanneer je favoriete supermarkt de tandverzorging in de aanbieding heeft en je het liefst even inslaat. Het kan raadzaam zijn om je kleintje mee te nemen naar de winkel en zelf zijn/haar tandenborstel uit te laten kiezen. Trots op hun nieuwe aanwinst kunnen ze zich meer bereidt voelen het in hun mond te stoppen
 • Laat ze eerst even “zelf poetsen”. De dreumes is niet meer die afhankelijke baby die alles het liefst aan jou over laat. Nee, ze zijn op weg naar steeds meer autonomie en “zelluf doen”. Dus wellicht zit de weerzin hem niet zozeer in het poetsen op zich maar in het feit dat het bij ze wordt gedaan. Je kunt kijken of het werkt om eerst je kind te laten poestsen en jij daar nog met een laatste beweging bij komt om te na-poetsen. Dit is heel belangrijk! Doe dit ook minimaal 1 keer per dag. Zeg wel tegen je kleintje dat ook jij ze nog even gaat poetsen. is je dreumes al richting de 2? Misschien kun je dan al oefenen met kleine afspraken maken: ,, als jij eerst gaat poetsen, loop ik zo al je mooie tanden nog even na”. Of wellicht juist andersom.
 • Denk na over waar je staat en wat de houding is van je kleintje. Worden de tanden gepoetst in een liggende houding? Dit kan als heel beklemmend worden ervaren. Dat grote mensen dat over je heen hangt en van alles uitspookt in je mond wat je niet kan zien. Bij voorkeur zit of staat je kind. In de meest ideale situatie kan het kind zichzelf zien in de spiegel tijdens het poetsen. Als het kan? Ga dan achter je kind staan wanneer je poetst. Op de manier hebben zij wel een open blikveld, maar ben je toch dichtbij.
 • Nog een voordeel van poetsen terwijl je achter je kind staat is de gewenning van de borstel in je mond. Sta je voor je kind te poetsen, komt de bosrstel ook nog eens via een andere hoek in de mond. Door achter hen te staan ervaren ze ook beter hoe het moet voelen wanneer ze het zelf doen. Je kunt zélfs samen de borstel vasthouden.
 • Let op dat je niet te veel tandpasta gebruikt. Want dan heb je uiteraard ook te maken met een meer intense smaakbeleving en meer schuim in- en rondje mond. Dat kunnen kinderen een heel onprettige sensorische prikkeling vinden.
 • Kinderen kunnen het heel lastig vinden te begrijpen wat je van ze verlangt tijdens het poetsen. Maak daarom samen geluiden die symbool staan voor acties met je mond. Bijvoorbeeld aaaaaaaa, ieeeeee of oooooooo. Kinderen houden van duidelijkheid en willen erg graag helpen, zolang ze mar weten wat, hoe en waarom. Deze geluiden kun je, samen met de bijpassende mondbewegingen, ook heel goed oefenen op de momenten dat je helemaal niet met poetsen bezig bent.
 • Laat je kind jóuw tanden poetsen. Denk aan de inleidende tekst, waar we schreven dat het beeld van kinderen op de wereld langzaam verschuift en ze zich gaan beseffen ook iets voor jou te kunnen betekenen: dat is met de persoonlijke verzorging net zo het geval. Zo ontdekken ze dat iedereen moet poetsen.
 • Probeer om geen cadeautjes/consequenties te verbinden aan het, al dan niet, tandenpoetsen. Het is een normale dagelijke handeling die gewoon hoort bij de basis van jezelf verzorgen. Je kind mag het best vervelend vinden, dat mag je ook zeker onderschrijven en benoemen dat het ook niet jouw hobby is. Maar wanneer je om heel normale dagelijkse dingen als je tandenpoesten een beloning gaat uitreiken, is al snel het spreekwoodelijke “hek van de dam”. We willen niet beweren dat voor het knippen van de teennagels voortaan hele playstations moeten worden aangedragen uiteraard, maar je nagels knippen is gewoon een normaal onderdeel van je verzorging.
  Ga je straf verbinden aan het poetsen? Dan bestaat de kans dat de weerzin enkel maar groter wordt.. Blijf nuchter, ga er niet heel de dag over praten maar wees wel duidelijk.

Het liedje “Tanden poetsen” van Dirk Scheele is een heel fijne om te gebruiken.  Niet alleen tijdens het poetsen zelf, maar ook gedurende de dag. Tijdens het intro hoor je iemand tandenpoetsen, wat zorgt dat kinderen goed bekend en vertrouwd raken met het geluid van tanden die schoongemaakt worden. Daarnaast wordt bezongen dat alle gebieden in de mond aan bod komen. ,, we gaan van links naar rechts, en van onder naar boven, helemaal in ‘t rond” . Je zou het liedje bijvoorbeeld kunnen gebruiken tijdens het poetsen door het te zingen of naar te vragen bij je kleintje. Wat zingt Dirk ook alweer wanneer je de tandenborstel pakt?

Heb jij nog andere interessante en/of goede tips? Deel deze dan met ons! En wellicht lees jij je eigen tip binnenkort terug hier

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Miluška Flooren-van Eekelen

Miluška Flooren-van Eekelen

Miluška is de oprichtster van Liefdevolle verwachting en eigenaresse van Liefdevol Dragen.
Skip to content