Warmtetips

Home / Blog / zomer / Warmtetips

In het blog over de zon en warmte kon je al lezen wat de risico’s zijn wanneer je kleintje het te warm krijgt en hoe schadelijk Uv-straling nou eigenlijk is, hier kun je tips lezen over de warmte en hoe jullie deze kunnen doorkomen!  Inclusief tips voor wanneer je je kleintje draagt in een draagdoek of draagzak, in de auto, kledingtips, rondom huis, hoe jullie kunnen afkoelen en nog veel meer! Een lange lap tekst! Maar dan wel zo veel tips als je je maar kunt wensen.

Slapen

Nu kan het al lastig genoeg zijn met onze kleintjes, dat slapen. En die hitte maakt het doorgaans niet makkelijk te gaan slapen. Zorg dat de kamer zo koel mogelijk is. Hou overdag zoveel mogelijk de ramen en gordijnen dicht om dan vooral in de avond alles even goed open te zetten (let wel op voor tocht!). Het kan fijn zijn een ventilator te gebruiken, let wederom op voor tocht en doe dit nooit zonder toezicht. Een verkoelend badje voor het slapen gaan kan fijn zijn, daarover lees je verderop in dit blog meer!

Pas het beddengoed aan. Kies er in de echte hitte voor om je kleintjes zonder dekens of slaapzak te laten slapen. Is dat te koud? Gebruik dan alleen een lakentje of een dunne slaapzak.

Kleine kinderen zijn natuurlijk gevoelig voor ritmes. Maar wanneer er een code oranje is voor de hitte, moet je je afvragen of daaraan strak vasthouden iemand gaat helpen. Juist in de vroege ochtend en in de avond is er qua temperatuur nog wat houdbaars aan om even buiten te zijn of te spelen. Je kleintje een beetje ontzien qua hitte kan dus ook door ‘s avonds wat minder streng te zijn met bedtijd. Blijf wel altijd letten op de signalen van moe zijn.

Activiteiten ondernemen

Lekker naar buiten. Voor kleine kinderen is dat zo fijn én belangrijk! Maar probeer de hitte buiten te vermijden. Zeker tussen 12:00 en 16:00 is dat aan de orde! Kies bijvoorbeeld om in de vroege ochtend alvast een wandeling te maken, boodschappen te doen of een fietstochtje te maken. En ook de avonden lenen zich prima voor een blokje om of nog even studderen in de tuin.

 

In de auto

Bijna niets is zo lekker als in de enorme hitte af te koelen in de airco van je auto. Zalig! Maar je moet ook de auto weer een keer uit!  Stap je uit de heerlijke koele auto de zinderende zomerhitte in, is dat alsof je plotseling een oven in zou stappen. Volwassenen kunnen daar al duizelig van worden, maar kleine kinderen zeker!  Zet dus óf de airco niet te koud in de auto of zorg dat de temperatuur in de auto meer gelijkend is aan de temperatuur buiten zo’n 10 minuten voor het uitstappen om te voorkomen dat je een “klap” krijgt bij het uitstappen.

Hoe lekker koel de auto ook kan aanvullen, kinderen kunnen het in de groep 0 autostoel nog steeds erg warm hebben aan hun rug en hoofd. Veel merken verkopen speciale zomerhoezen van badstof, dit kan enig verschil maken hierin. Hou je kindje goed in de gaten en haal ze uit de autostoel wanneer ze het te warm hebben. Hou er rekening mee dat je de groep 0 stoel maar een beperkte tijd mag gebruiken per keer!

Nog een autostoel tip: zet deze binnen neer. Dan wordt hij niet zo broeierig heet in de auto voordat je kleintje er in gaat zitten.

Hang een doek voor het raam! Naast dat dit fijn de warmte tegen kan houden, is het ook goed voor de bescherming van de huid van je kleintje. Het is een misverstand dat je achter het glas van de auto geen schade op kunt lopen van Uv-straling.

Probeer de auto in de schaduw te parkeren, zo warmt hij wat minder heet op. Helaas is dat natuurlijk een tip die veel mensen kennen, het is dan ook niet altijd even makkelijk een plekje in de schaduw te vinden voor je auto

Zorg dat je, wanneer je de bijrijder bent, naast je kindje kunt zitten op de achterbank of in ieder geval een spiegel hebt waarmee je je kleintje goed in de gaten kunt houden. Zie je signalen van oververhitting? Stop dan meteen en haal je kind uit de auto.

We nemen aan dat we je niet hoeven te vertellen dat je je kleintje NOOIT in de auto mag achterlaten? Ook niet voor “even 2 minuutjes” bij de bakker naar binnen. Het wordt genadeloos snel heel heet in de stil staande auto waardoor je kind in levensgevaar kan komen door oververhitting.

 

 • Afkoelen en anti-plak tips

Knuffelen met je kleintje… Is er iets fijner dan dat? En nu in de zomer die zoete geur van die bezwete haartjes, en die rood gespeelde wangetjes van je dreumes. Ondertussen ook die lekkere plakhandjes met zand of dat warme achterhoofd van je baby op je arm.

Plakhandjes zijn snel opgelost met een beetje water. Nou vinden de meeste dreumessen een straks regime voor het handen wassen niet zo heel erg leuk. Maar zet gewoon een emmertje of wasteiltje neer met water en nodig ze uit er even lekker in te spetteren! Dan ben je van de grootste plakhandjes al af! Hou een nat washandje bij je in de buurt om ze snel schoon te kunnen maken. Wil je toch de handjes even goed schoonmaken voor het eten? Doe dan wat handzeep op je washandje. Combineer het met de spetter uitnodiging om het weer af te spoelen!

Wanneer  je je kleintje moet voeden, kan dat nogal een verhitte bezigheid worden! Of wanneer deze op je arm wilt slapen bijvoorbeeld! Een makkelijke tip is: pak een hydrofiele doek en leg deze tussen jullie in. Zo doorbreek je een beetje het huid-op-huid contact waardoor het dragelijker wordt. Wat ook kan helpen is liggend voeden! En bij iets grotere kleintjes kun je dan namelijk het buik contact wat verminderen door iets afstand te nemen.

Geef je live borstvoeding? Dan kan je weinig doen aan de temperatuur van je melk…. Maar wanneer je flesvoeding geeft begrijpen we dat het verleidelijk is de fles minder warm te maken voor je kleintje. Maak voor kinderen onder de 1 echter geen echt koude fles! Dat is voor hen moeilijker om te verwerken en het kan zorgen dat het lichaam juist harder gaat werken om warm te blijven door die koue maaginhoud. Zeker de allerkleinsten kunnen nog niet goed hun temperatuur reguleren!

Nog eentje die samenhangt met eten: wist je dat je van moedermelk ook ijsjes kunt maken? Je kunt bij veel winkels ijsvormpjes kopen waar je de melk in kunt gieten om in te vriezen. Pas echter wel op! Jonge babies zijn hier nog niet aan toe. Dit is eerder een tip voor de 1 jarigen welke je liever nog geen snoep of ijs wilt geven. Haal het moedermelkijsje op tijd uit de vriezer om vrieswonden te voorkomen aan hun mond. Dat laatste gaat ook op voor reguliere waterijsjes.

DRINK!! Drink zelf voldoende en geef ook je kleintje gewoon vaker melk. Geef je baby geen water extra. Hier kan het lichaam minder mee. Ze hebben echt voldoende aan melk. Doe het rustig aan, vaker voedingen aanbieden en ook zelf goed drinken. Tip: ook voor jouzelf lijkt een glas koud drinken een ware droom, toch blijf je beter op temperatuur met lauwe tot licht warme dranken! 

Een ventilator, je kunt eigenlijk bijna niet zonder! Richt deze alleen nooit op je kleintje zonder toezicht! Zorg er ook voor dat ze nooit bij de ventilator in de buurt kunnen komen. Een ontdekkende dreumesvinger is maar klein, je wilt niet dat deze tussen de bladen terecht komt. Wel is de ventilator heel fijn voor verkoelende lucht. Maar ook tegen muggen! Deze hebben namelijk een hekel aan tocht.

 Een verkoelend bad

een badje kan heerlijk zijn ter afkoeling! Maar laat je niet verleiden deze te koud te maken, dan kan je kleintje de warmte juist niet kwijt! Zorg voor lauwwarm water, pas op voor tocht in de badkamer door openstaande ramen, dep je kleintje lekker droog in plaats van wrijven en geef luchtige kleding die losjes zit. Nou is dagelijks in bad gaan niet zo goed voor het huidje, maar met deze hitte is het geen probleem je kleintje wat vaker te helpen af te koelen op deze manier

Is jouw “baby” al wat groter en ben je aangekomen in de fase van zwembadjes in de tuin? Let dan op de volgende dingen:

 • laat je kind nooit alleen achter bij het zwembadje, ook niet om “even snel” te plassen, drinken te pakken, de deur open te doen etc. kinderen kunnen verdrinken in slechts een heel klein laagje water
  kinderen gaan niet, zoals in de film, hevig spartelen en springen wanneer ze aan het verdrinken zijn. Het is een angstaanjagend stil proces. Blijf naar ze kijken! En nog meer dan ooit: stil spelen is geen goed signaal. Dus hoe spannend je boek ook is, kijk naar je kind! Of nog veel leuker: doe mee!
 • pas op met het aanzetten van de tuinslang! Het water in de slang kan zo heet worden dat het je kind ernstige brandwonden kan geven. Laat het water eerst weglopen uit de slang en voel dan of de temperatuur veilig is.
 • Zet het badje uit de zon! Lekker in de schaduw om verbranden tegen te gaan
 • Stilstaand water vinden de insecten buiten nu heerlijk! Wil je geen muggenplaag? Dek het badje dan goed af of ververs het water dagelijks. Om verspilling te voorkomen kun je het water aan de plantjes geven. Tevens een leuk ritueel om de dag mee af te sluiten samen met je kleintje! Geef ze een gieter en geef ze spelenderwijs een lesje tuinonderhoud.

Heb je meerdere kinderen en is het eigenlijk niet te doen om continu toezicht te houden, of heb je wellicht geen ruimte een badje neer te zetten? Geef ze dan bakjes met water om te spelen, om te kiepen, in te meppen en over zichzelf heen te gooien. Je kunt ook kiezen om de tuinsproeier op te hangen. Dan kunnen ze zelf kiezen om er onder te gaan of weg te blijven.

Kleding

Werk met laagjes. Kies bijvoorbeeld voor een romper met korte mouwen of een t-shirt als basis, dan kun je daarboven werken met shirtjes met lange mouwen of vestjes. Kijk goed naar je kleintje en bekijk per moment of er een laagje af- of bij moet.

Denk ook eens aan materialen zoals wol, al dan niet gemengd met zijde, dat klinkt warm! Maar de kleertjes van wol/zijde zijn vaak dun en juist heerlijk luchtig! Wol heeft namelijk een spiraalvormige vezel waardoor het warmte makkelijk kan afdrijven. De zijde maakt het allemaal heerlijk zacht.

Kies anders vooral voor kleding van katoen, kleding die wat losjes zit en dus lekker luchtig is.

Zonnebrandcrème doet veel, maar de huid bedekken nog meer. Zeker in het water, dat dient als een soort spiegel voor de zonnestralen, en het verkoelende effect op de huid zorgt dat je niet goed voelt hoe warm het is. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor Uv-werende zwempakken.
Een gewoon t-shirt of een uv-werend t-shirt, daar zit wel degelijk verschil tussen. Veel mensen vinden dit onzin, maar er is zeker een andere beschermfactor aanwezig. En veel mensen vergeten het hoofd! Want de haren van je kleintje zijn nog maar dun, en ook de hoofdhuid kan verbranden. En wat dacht je van de oren? Een pet die de nek en de oren bedekt is zeker aan te raden. Bedekken is niet iets waar je meteen aan denkt bij hitte, maar het kan wel belangrijk zijn!

 

 

Het huis- en hoofd koel houden

Wat losse tips om warmte te ontwijken!

 • Hou overdag zoveel mogelijk je huis gesloten. Sluit gordijnen en ramen vanaf de vroege ochtend en open alles wanneer de zon onder is gegaan voor verkoeling. Zorg dat de hitte niet binnen komt!
 • Blijf binnen op het heetste moment van de dag. In de regel is dit tussen 12:00 en 16:00. Moet je toch op pad? Blijf dan zoveel mogelijk in de schaduw en zoek koele plekken op
 • Pas je activiteiten aan. Had je eigenlijk een leuke dag in de dierentuin gepland? Misschien een goed idee dit om te draaien naar een dagje speeltuin met voldoende schaduw? Of misschien gewoon toch lekker thuis en de dierentuin verschuiven.

De kinderwagen in de zon

Het is een trend speciale stof voor je kinderwagen te spannen. Het lijkt dan ook heel handig, niet meer dat gedoe om dat parasolletje in de goede stand boven je baby te krijgen. Maar helaas zitten er nogal wat gevaren aan die doekjes.

De Noorse professor Torleiv Ole Rognum  heeft veel onderzoek gedaan naar Sudden Infant Death ( in Nederland noemen we dat wiegendood) en ook naar de warmte in een kinderwagen. Net hadden we het over zonnesteek/warmtestuwing, dat gevaar is nog groter wanneer een baby in de kinderwagen ligt. Binnen 20 minuten kan de temperatuur al oplopen tot 37 graden. Door de slechte toevoer van frisse lucht en de hoge temperatuur in de kinderwagen kunnen ze moeite krijgen met ademhalen, ze zijn niet in staat alarm te slaan over de opgelopen hitte en zullen, in het ergste geval, stoppen met ademhalen.
Je hebt geen zicht op je baby wanneer er een doek of deken over de wagen heen ligt. Je stopt niet elke 2 minuten om even snel te kijken, maar de situatie kan angstig snel verslechteren.
Hou ook de kap van de reiswieg naar beneden, er moet zoveel mogelijk frisse lucht vrij kunnen stromen.

 • IMG_2207Dek de kinderwagen en maxi cosi niet af met een deken/doek
 • Hou de klep van de reiswieg omlaag
 • Maak gebruik van een parasol
 • Blijf in de schaduw
 • Blijf binnen of op een andere koele plek wanneer het erg heet is

Heeft je baby het te warm? Haal hem of haar uit de kinderwagen, zorg dat ze kan afkoelen. Let goed op de  signalen van oververhitting en neem op tijd actie.

In de draagdoek in de warmte


De meest gestelde vraag over de draagdoek: is dat niet zwaar??? Met dit weer kunnen we dan vooral zeggen -uiteraard breed lachend- ,,Nee, maar het is wel warm”!. Nou hebben sommige mensen het natuurlijk ook sneller warm dan de ander, maar zo dicht tegen elkaar kan het wel wat gaan plakken wanneer het buiten echt heet is.
Voorop: gebruik je gezonde verstand! Als het zo bloedheet is, dat je er niet lekker van wordt, dan wordt het er samen in die doek niet koeler op. Maar het is dan misschien beter om sowieso lekker uit de zon, al dan niet binnen, te blijven.
Je kunt de eerder genoemde tips over het zonnehoedje,  het insmeren en het bedekken natuurlijk gewoon goed inzetten. Maar dat doet verder niet zo veel aan de warmte.

Voor kleine baby’s is de vuistregel eigenlijk: Doe ze 1 laag kleding meer aan dan jij aan hebt. De draagdoek telt ook als extra laag. Dus wanneer jij lekker in een t-shirt loopt met een hemdje eronder, volstaat je baby met een romper. En is het echt heel warm? Kun je ook kiezen om alleen een luier aan te doen. Ja of niet, maar dan kun je misschien je doek snel moeten wassen na gebruik.

 Huid op huid contact promoten wij natuurlijk enorm. Maar in de hitte plakt het vooral. Dan kun je wellicht een hydrofiele doek tussen jou en je kindje inleggen. Dat is lekker dun dus niet te warm, maar houdt wel het plakken deels tegen. Je kunt je baby ook af en toe in de nek deppen of over het hoofdje strijken met een koel washandje (niet koud, koel).
Ook kan het prettig zijn om op de heup te dragen in de warmte.

Kies een draagdoek tijdens de warme dagen die niet al te dik is. Je kunt ook kijken naar het materiaal wat gebruikt wordt in de draagdoek, zoals linnen, hennep of bamboe. Maar als de doek vervolgens wel heel dik is, valt dat effect weer een beetje weg! Raadpleeg vooral een draagconsulent wanneer je hier meer over wilt weten.

Veel draagzakken hebben een zogenaamde slaapkap. Die kun je asymmetrisch inzetten zodat je kleintje het hoofd daar tegen aan kan leggen. Ze zijn niet gemaakt om dicht te maken over het hoofd van je kleintje heen. Dat is iets dat mensen nog wel graag willen doen om in te zetten als bescherming tegen de zon. Maar het wordt onder dat kapje erg warm!  Je kunt je kindje dan niet goed in de gaten houden, want je hebt er geen goed zicht meer op, en er is een verminderde toevoer van frisse lucht, en die heeft je kleintje zeker nodig!


Sommige mensen ervaren een draagzak als minder warm, omdat je meer luchttoevoer vanaf de zijkanten hebt. Maar het is en blijft erg persoonlijk allemaal.

Zorg dat je zoveel mogelijk je kleintje in de gaten kunt houden. Blijf letten op de signalen van oververhitting. Wordt je kleintje heel onrustig in de draagdoek, voelt je kindje klam, voelen de voetjes erg warm aan, zie je zweet etc. Haal je keintje dan uit de draagdoek!

 

Heb jij nog een andere goede tip? Wij horen ze uiteraard graag! We wensen je vooral heel veel succes met de warmte en je kleintje

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Miluška Flooren-van Eekelen

Miluška Flooren-van Eekelen

Miluška is de oprichtster van Liefdevolle verwachting en eigenaresse van Liefdevol Dragen.
Skip to content